Din ce in ce mai multe persoane cad in ultimele zile in isteria creata de gripa porcina din Romania,scrie un cititor HotNews.ro, in urma unei serii de articole despre gripa porcina. La Matei Bals, unde am fost cu mama pentru analize - povesteste acesta - doctorii sunt asaltati de tot felul de bamboo-iste, domnisoare vin din Bamboo direct la Matei Bals, ca le doare in gat.

Un cititor HotNews.ro, [pacientul roman], poveste, intr-o discutie cu alti cititori, in urma articolului "Testarea in timpul caratinei nu foloseste la nimic":

Marti, intr-un mijloc de transport in comun, o domnisoara ii povestea telefonic unei amice ca e racita cobza, ca a trecut pe antibiotic si ca maine se va duce la Matei Bals, ca a fost la o petrecere unde era si un prieten al unui prieten care venise din SUA -:)

La Matei Bals [Institutul de Boli Infectioasa Prof. Dr. Matei Bals - n.r.], unde am fost azi cu mama pentru analizele lunare de hepatita C (o boala cumplita, ar merita mult mai multa atentie decat isteria asta…), doctorii sunt asaltati de tot felul de bamboo-iste, domnisoare care au fost seara in Bamboo si a doua zi le doare in gat. „Am inteles ca era si cineva din New Yok in Bamboo aseara. Ma gandeam sa nu am gripa porcina”, am vazut-o azi pe una, povestind in gura mare.

Si am inteles ca din astia sunt cu duiumul acum la Bals, pe capul aceleiasi echipe de medici care se ocupa de toate infectioasele. Problema e ca vin tot felul de bonavi inchipuiti. Am inteles ca si prin scoli e jale cu isteria nationala.

O mamica (asistent medical) are copilul la scoala primara si au venit colegii celui mic la ea sa o intrebe daca or sa moara. Doamna invatatoare le spusese la scoala despre gripa porcina si ei au inteles ca vor muri daca nu se vor spala pe maini. Nimeni nu se intreaba care e mortalitatea la gripa normala, toti au prins marota porcinei si o tin una si buna.

Recomandari OMS: Atentie la simptomele reale (!)

In urma comentariului de mai sus si a altora similare, HotNews.ro a luat legatura cu Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care avertizeaza ca nu orice simptoma de raceala este indiciu de gripa porcina.

Simptomele reale

Gripa porcina este o boala respiratorie acuta foarte contagioasa produsa de unul sau mai multi virusi gripali porcini A. In general, simptomele clinice sunt similare cu cele ale gripei sezoniere, dar prezentarile clinice variaza larg de la infectie asimptomatica pana la pneumonie severa, cazul extrem in care se poate vorbi de deces.

Cum se infecteaza oamenii?

Oamenii iau gripa porcina de la porcii infectati. Cu toate acestea, in unele cazuri umane lipseste contactul cu porcii sau cu mediul in care sunt localizati porcii. Au fost cazuri de transmitere de la om la om, dar acestea se limiteaza la contact apropiat si la comunitati inchise de oameni. Totusi, carantina se impune la cazurile in care suspiciunea e mai mare.

Putem consuma carne de porc si produse din carne de porc?

Da. Gripa porcina nu s-a dovedit a se transmite la om prin consumul carnii de porc sau a altor produse derivate din porc corect manipulate si preparate.

Virusul gripei porcine este distrus la temperatura de 70C, ceea ce corespunde ghidurilor generale de preparare a carnii de porc.

Cum pot sa ma protejez si sa nu iau gripa porcina de la persoane infectate?

Pentru a va proteja, OMS recomanda sa aplicati masurile generale preventive pentru gripa:

• Evitati contactul apropiat cu persoane care au febra si care tusesc.

• Spalati-va frecvent si atent pe maini cu apa si sapun.

• Adoptati obiceiuri sanatoase inclusiv un somn adecvat, mancati alimente nutritive si mentineti-va activi fizic.

Ce sa fac in cazul in care cred ca am gripa porcina?

Daca nu va simtiti bine, aveti febra ridicata care nu cedeaza la tratamentul obisnuit (recomandat de medic), tusiti persistent si/sau va doare in gat, OMS recomanda:

• Stati acasa si stati departe de locul de munca, scoala sau multimi (grupuri de persoane) cat de mult posibil.

• Odihniti-va si beti multe lichide.

• Acoperiti-va gura si nasul cu servetele de unica folosinta cand tusiti si stranutati si aruncati-le pe cele folosite la gunoi.

• Spalati-va frecvent si atent pe maini cu apa si sapun, in special dupa ce tusiti sau stranutati.

• Informati-va familia si prietenii despre boala dumneavoastra si cereti ajutor pentru activitatile casnice cum ar fi cumparaturile care implica un contact cu alte persoane.

Daca aveti nevoie de ingrijiri medicale:

• Contactati-va medicul de familie inainte de a va deplasa la cabinet si spuneti-i care sunt simptomele. Explicati-i de ce credeti ca aveti gripa porcina (de exemplu, daca ati calatorit recent intr-o tara in care este epidemie de gripa porcina). Urmati indicatiile primite.

• Daca nu este posibil sa contactati medicul in prealabil, comunicati suspiciunea ca aveti gripa porcina imediat ce ajungeti la unitatea sanitara.

• Aveti grija sa va acoperiti nasul si gura in timpul in care va deplasati.

Toti pacientii internati la Institutul National de Boli Infectioase “Matei Bals” au fost externati in cursul zilei de marti

Niciun caz nou de infectare cu virusul gripal AH1N1 nu a fost confirmat de catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie „Cantacuzino” pana la acesta ora.

In ultimele 24 de ore au fost confirmate 108 cazuri noi de infectare cu virusul gripei AH1N1. Marea Britanie a raportat majoritatea cazurilor inregistrate: 71. Italia si Olanda au raportat cate 10 cazuri noi, Elvetia 6, Germania 5, Danemarca si Suedia cate 2 cazuri noi fiecare. Olanda a raportat primele cazuri de transmitere la nivel de tara: e vorba de doua persoane care au intrat in contact cu doua cazuri confirmate - persoane care au calatorit in Statele Unite.

In lume, sunt inregistrate un total de 24871 de cazuri, din care 284 in ultimele 24 de ore. Doua insule din Caraibe au raportat primele cazuri: Martinique si Dominica.