Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a recomandat, vineri, ca vaccinurile orale contra infectiilor cu rotavirus sa fie incluse in programele de imunizare ale tuturor statelor, pentru a preveni cele 500.000 de decese cauzate de bolile diareice acute si cele doua milioane de spitalizari pe an, transmite Reuters.

Rotavirus este principala cauza de gastroenterita severa, caracterizata prin varsaturi si diaree, la bebelusi si copii mici. Infectia este contagioasa si ucide pana la 1.600 de copii sub cinci ani pe zi, mai ales in Africa si Asia.

Copiii din Europa si America beneficiaza de vaccinul impotriva infectiei cu rotavirus de trei ani, dar acesta inca nu a fost testat si aprobat in regiunile sarace, acolo unde maladia face cele mai multe victime.

Astfel, se asteapta ca propunerea sa creasca numarul cererilor adresate companiilor producatoare Merck si Glaxo, care ar putea aproviziona tarile afectate cu doze de vaccin rotavirus (RotaTeq, respectiv Rotarix), mai ales din partea organizatiilor de caritate.

"Recomandarea OMS deschide calea aprovizionarii cu aceste vaccinuri care vor proteja copiii din tarile in curs de dezvoltare de una dintre cele mai letale boli cu care acestia se confrunta", a declarat reprezentanta Fundatiei Bill&Melinda Gates, Tachi Yamada.

Potrivit OMS, testele clinice efectuate in comunitatile sarace din Africa de Sud si Malawi arata ca noile vaccinuri orale au redus semnificativ simptomele asociate cu infectia de rotavirus. Studiile vor continua in Bangladesh, Vietnam, Ghana, Mali si Kenya.