Ministerul Sanatatii a primit vineri seara, din partea Laboratorului European din Londra, validarea oficiala a rezultatelor pozitive obtinute in urma testelor de laborator efectuate de Institutul National Cantacuzino in cazul pacientilor din Romania, informeaza un comunicat al institutiei, transmis sambata.

Astfel, pacientii internati la Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals" raman in continuare internati, sub supraveghere medicala si terapie cu antivirale. Evolutia lor este favorabila, precizeaza comunicatul citat.

Mai mult, investigatiile epidemiologice arata ca toate cele 22 de persoane care au intrat in contact cu femeia care a contractat virusul gripal nu au fost infectate.

Pentru evitarea confuziilor, specialistii din Comitetul de Coordonare al Ministerului Sanatatii subliniaza ca noul virus gripal AH1N1 este unul strict uman, cu transmitere exclusiv inter-umana.

In ceea ce priveste evolutia virusului gripal, ministerul precizeaza ca in Europa se inregistreaza deja 480 de cazuri. Numai in ultimele 24 de ore au fost confirmate 24 de cazuri noi, iar Estonia si Ungaria au comunicat primul caz (cazul zero).

Primul caz de gripa porcina din Romania a fost constatat miercuri, la o femeie in varsta de 30 de ani sosita pe 23 mai de la New York, dupa o escala la Paris. Ea s-a prezentat la medic dupa ce a facut febra mai mare de 38 de grade si tusea. Primele analize ale femeii suspecte de gripa porcina au fost facute la Institutul Cantacuzino, iar pentru confirmarea imbolnavirii, au fost trimise probe la laboratorul specializat din Londra.