In Romania s-a inregistrat primul caz suspect de gripa porcina, a anuntat miercuri ministrul Sanatatii, Ion Bazac."Suspiciunea este de 99%", a afirmat el, adaugand ca probele au fost trimise spre confirmare laboratorului de la Londra.

Prezenta virusului A(H1N1) a fost confirmata de laboratorul Institutului Cantacuzino, dar procedura internationala prevede trimiterea probelor la Londra, pentru diagnosticarea oficiala a prezentei gripei porcine in Romania. Este vorba de o femeie in varsta de 30 de ani, care locuieste in Statele Unite si a venit de la New York in Bucuresti in data de 23 mai.

Femeia sosita din SUA si cei doi copii ai sai, care au fost internati pentru ca prezentau simptome de infestare cu gripa porcina, au fost externati miercuri dupa-amiaza din Institutul "Matei Bals", a anuntat managerul institutiei sanitare, Adrian Streinu Cercel.

UPDATE Mai mult, tatal acesteia si unul dintre cei doi copii sunt banuiti ca sunt infectati cu virusul H1N1. Medicii de la Institutul "Matei Bals" spun ca vor putea fi siguri de diagnostic abia joi dimineata dupa ce vor repeta analizele.

Ministerul Sanatatii: Nu exista motive de ingrijorare

Sistemul de alerta epidemiologica a intrat in actiune pentru a identifica persoanele care au intrat in contact cu femeia pe teritoriul Romaniei, a precizat ministrul. "Colaboram cu Ministerul Internelor pentru a-i gasi pe cei cu care femeia a intrat in contact", a continuat Ion Bazac, exprimandu-si speranta ca "tratamentul antiviral va da rezultate" bune. Institutul Matei Bals e pregatit cu toate medicamentele necesare. Nu exista nici un motiv pentru a lua masuri suplimentare in acest moment", a subliniat ministrul Sanatatii.

Familia femeii, formata din patru persoane, dintre care doi copii minori, a fost izolata miercuri la Institutul Matei Bals. "Nu este nici un motiv de ingrijorare. Sper sa nu avem alte confirmari de infestare printre cei cu care femeia a intrat in contact", a explicat Ion Bazac.

"Starea de sanatate a femeii este foarte buna. Si copii sunt foarte bine. Lucrurile sunt calme, ca sa spun asa", a declarat dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Spitalului de boli infectioase Matei Bals.

Masuri de precautie

Ca masuri de precautie, ministrul Ion Bazac recomanda persoanelor care au motive de ingrijorare sa se adreseze celui mai apropiat institut de boli infectioase. "Masurile de igiena personala raman cele mai importante", subliniaza ministrul. "Prezentarea la medic este esentiala. Facem cat mai multe anchete epidemiologice pentru a elimina orice suspiciuni."

Tratament

"Exista un tratament cu antivirale care se administreaza doar in sectiile de boli infectioase", a mai spus Bazac. "Acest tip de gripa nu se trateaza acasa si nu ca un caz de gripa normala. Simptomatologia devine extrem de severa daca respectivul caz nu se prezinta intr-o sectie de boli infectioase."

In conformitate cu normele OMS si nivelul de alerta epidemiologica

"Am reverificat daca masurile pe care le-am instituit functioneaza la acelasi nivel ridicat de alerte. Suntem in faza 5, respectam masurile de alerta epidemiologica, suntem in contact cu institutiile similare din tarile UE, in conformitate cu normele OMS", a mai spus Bazac, intr-o declaratie pentru Realitatea TV.

"Vom fi trecuti in lista OMS a statelor confirmate cu H1N1 numai dupa ce vom avea confirmarea laboratorului de la Londra."

Toate persoanele cu care femeia a intrat in contact vor fi testate

Din avionul cu care a calatorit femeia, cursa de New York din 23 mai, "sunt 40 de persoane cu care ea a declarat oficial ca a intrat in contact". "Avionul a avut o escala. "Pe cei sositi in Romania, ii vom identifica si, prin Directia de Sanatate Publica si MAI vom ajunge la dansii si ii vom testa la institutele de boli infectioase", a precizat ministrul.

"Doamna respectiva vine din SUA, unde exista o informare foarte buna a populatiei, si unde populatia respecta aceste norme de protectie. In acest moment, femeia are o stare subfebrila - cca 37 de grade, pentru ca s-a deplasat foarte repede la spital si s-a putut administra foarte repede un tratament."

Virusul se transmite greu

"O sa va spun ceva ce nu v-am mai spus pana acum", a mai spus Ion Bazac: "Cazul de H1N1 depistat in Turcia a zburat in avion din SUA catre Turcia, mai bine de opt ore, si a stat alaturi de un roman care a revenit ulterior in tara noastra. Prin sistemul international de identificare a pasagerilor, romanul a fost testat la Institutul Cantacuzino si s-a confirmat ca nu a luat acest virus. Deci nu se transmite printr-un simplu contact."

Simptomele clinice sunt extrem de grave, in primul rand febra peste 38 de grade. Este bine insa sa nu confundam simptomatologia cu cea a gripei de sezon: "Este o perioada in care circula inca gripa sezoniera si nu este bine sa confundam simptomele."

Fara panica

"Mi-as dori ca populatia sa fie extrem de linistita, pentru ca Ministerul stapaneste foarte bine aceasta situatie", a aratat ministrul. "Exista un comitet de coordonare in cadrul Ministerului Sanatatii, care s-a intrunit deja miercuri dimineata. Nu este nevoie sa convocam comitetul pentru situatii de urgenta. Acesta se va intruni peste doua saptamani, in vederea stabilirii unor noi masuri organizatorice privind planul de pandemie pentru infectie cu H1N1.

Ca ministru, pot spune astazi ca sunt linistit."