Dr.Florin Caruntu:

"O zecime din populatie este infectata cu virusul hepatitei B sau C, unul dintre cele mai rele genotipuri. Ce facem, ii tratam pe copii sau pe batrani?"

de Magda Barascu     HotNews.ro
Miercuri, 19 noiembrie 2008, 4:02 DoctorH - DoctorH Actualitate


Doctorul Florin Caruntu
Foto: Hotnews
Un milion de romani sunt infectati cu virusul hepatitei C. Si inca pe atat, cu virusul hepatitei B. Ocupam locul 1 in UE ca numar de cazuri si locul 4 in Europa ca rata a mortalitatii din cauza bolilor hepatice. Doctorul Florin Caruntu, de la Institutul de boli infectioase prof. dr. Matei Bals, a stat de vorba cu HotNews.ro despre problema majora a infectarii in masa cu virusul hepatitei C.

Context:

Hepatita C este o boala determinata de un virus si caracterizata prin infamatia ficatului si, in multiple cazuri, prin leziuni permanente ale tesutului hepatic. Cele mai des intalnite tipuri de hepatita virala sunt hepatitele A, B si C. Hepatita B, cat si hepatita C pot provoca leziuni permanente la nivelul ficatului si, in multe cazuri, chiar decesul pacientului.

Virusul hepatitei C a fost descoperit in 1989. Pana in acel moment, erau inregistrate multe cazuri de pacienti cu hepatita aparent de origine virala.

Boala de origine necunoscuta era denumita hepatita non-A, non-B. In 1990 a fost pus la punct un test pentru identificarea indivizilor infectati cu hepatita C si s-a demonstrat ca virusul hepatitei C este vinovat pentru majoritatea cazurilor de hepatita non-A, non-B. Spre deosebire de alte tipuri de hepatita, peste 80% din totalul infectiilor cu HVC (hepatita virala C) se cronicizeaza si se soldeaza cu afectiuni la nivelul ficatului. Impreuna cu hepatita B, hepatita C reprezinta cauza a 75% din totalul bolilor de ficat in intreaga lume.


HotNews.ro:
Cat din populatia Romaniei este afectata de virusul hepatitei C?

Dr. Florin Caruntu: Nu exista un studiu oficial facut de Ministerul Sanatatii  sau un studiu epidemiologic serios. Este in momentul de fata in curs un studiu care este sponsorizat de o firma de medicamente, care s-a desfasurat in cateva judete. Din pacate, acest studiu are o mare problema si anume faptul ca nu include oameni peste 65 de ani si nici copii sub 18 ani. Au ales un segment de populatie care s-ar preta la tratamentul cu interferon, adica intre 18 si 65 de ani. Si atunci prevalenta este mai mica decat cea pe care o cunoastem noi, care este de 4,9%, 4,5% din ce studii avem disponibile in momentul de fata.

La nivel de Organizatie Mondiala a Sanatatii (OMS), statisticile indica in cazul nostru 4,5% din populatie, ceea ce este un numar foarte mare. Avem un milion de romani infectati cu virusul hepatitei C. Si daca punem inca 5% infectati cu virus B, inseamna ca 10% din populatie au o infectie cu virus B sau C. Suntem potentiali agenti, pentru ca aceste doua infectii evolueaza in timp spre hepatita cronica sau ciroza hepatica.

Chiar daca prevalenta ar fi sub 4,9%, cifra indicata de OMS [4,5%] oricum este foarte mare, ne aflam la o prevalenta dubla fata de restul tarilor din comunitatea europeana.

Aproape 10% din cele 12 milioane de persoane din Europa infectate cu virusul C sunt la noi in tara

HotNews.ro: Cat la suta dintre ei sunt tineri?

Dr. Florin Caruntu:
Trebuie sa fac o paranteza. Din pacate, in Romania, aceasta populatie este infectata cu virus C, genotip 1, care este cel mai prost, ca sa zic asa, cel mai pacatos genotip pentru ca raspunde cel mai prost la tratament. Necesita o durata de tratament de 1 an de zile, spre deosebire de genotipul 2 si 3 unde sunt suficiente tratamente de 4-6 luni. Si da o rata mare de recaderi post-tratament acest genotip 1.

In general, exista doua categorii mari de pacienti: in primul rand, sunt pacienti mai in varsta, care au fost infectati, majoritatea, inainte de 1989 si inainte de 1995. Virusul a fost descoperit in 1989 si primele teste comerciale de depistare a anticorpilor au aparut in 1992.
 
Avem un milion de romani infectati cu virusul hepatitei C. Si daca punem inca 5% infectati cu virus B, inseamna ca 10% din populatie au o infectie cu virus B sau C. Suntem potentiali agenti, pentru ca aceste doua infectii evolueaza in timp spre hepatita cronica sau ciroza hepatica.
 
 
Dr.Florin Caruntu

La noi in tara sangele a inceput sa fie testat si s-au facut uzual teste de hepatita C de prin 1995. Cei care sunt mai in varsta au toate sansele sa fi fost infectati anterior prin transfuzii de sange, prin instrumentar insuficient sterlizat, prin operatii, o gramada de femei care inainte de 1989 au facut chiuretaje, avorturi in afara sistemului sanitar sau in conditii precare.

Sunt oameni care au o evolutie mai veche a bolii, a hepatitei C si ii gasim acum cu ciroza hepatica. La 21,6% din populatia Romaniei, prevalenta infectiei ar fi de 4,9% dupa studiile profesorului Molnar de epidemiologie de la Cluj. Polonia are 0,7%, Republica Ceha 0,5%, Ungaria 2%, Bulgaria 1%.

Romania ocupa locul 1 ca numar de hepatite C inregistrate si locul 4 in Europa ca rata a mortalitatii datorata bolilor hepatice. 44,5% din decesele inregistrate au cauza hepatica la suta de mii de locuitori fata de media europeana de 15 decese la suta de mii de locuitori. Concluzia este ca aproape 10% din cele 12 milioane de persoane din Europa infectate cu virusul C sunt la noi in tara. Aceasta este categoria de oameni in varsta, care au fost in general infectati inainte de 1989 sau inainte de 1992 si care sunt intr-un stadiu avansat al bolii, fibroza avansata, multi dintre ei chiar ciroza.

A doua categorie mare este cea a tinerilor, cea a celor foarte tineri, in jur de 20 de ani si care se inscriu in rata pacientilor cu comportament la risc. Transmiterea virusului nu mai are loc, in cazul lor, prin transfuzii de sange sau instrumentar, ci prin comportament la risc. Sunt foarte multi drogati, trec seringa de la unul la celalalt si astfel se infecteaza. Daca intr-un grup de 10-20 de tineri care se drogheaza, o persoana e infectata, o sa constati ca practic toti au hepatita C. Acesta este tiparul de infectie in tarile occidentale, la drogati.
Dr. Florin Caruntu
Foto: Hotnews

La noi mai putin [sesizam acest fenomen], pentru ca sunt mai putin drogati sau nu exista depistari. Mai sunt cei cu relatii sexuale neprotejate, multiple, intamplatoare, cei cu piercing-uri, cu tatuaje, aceasta este categoria de tineri care sunt mai expusi. Intre aceste doua categorii exista o pleiada intreaga de populatie activa de 30-40 de ani, la care ne punem intrebarea: de unde s-au infectat? Probabil exista in continuare un risc inclusiv la nivelul sistemului sanitar, stomatologic. Exista risc de infectii chiar in afara spitalelor, stim ca la noi exista o predispozitie ca reparatul Daciei in fata blocului, cu asistenta din bloc care face injectii la tot cartierul. Nu stii niciodata cat de bine sterlizate sunt instrumentele cu care umbla.

Mai sunt pacientii care fac dializa si care sunt foarte expusi, cei care fac transfuzii de sange, dar acestea sunt categorii mai mici. Caile de transmitere, practic, sunt cele sangerande. Infectii, transfuzii, operatii, drogul intravenos, utilizarea obiectelor de toaleta daca unul dintre membrii familiei este infectat. Se poate transmite si pe cale sexuala, dar mult mai putin si este mult mai mica transmiterea pe cale verticala, de la mama la copil.

HotNews.ro: De ce reprezinta o problema majora de sanatate publica?

Dr. Florin Caruntu: In primul rand, din cauza numarului foarte mare de potentiali pacienti. In al doilea rand, din cauza implicatiilor, pentru ca evolutia bolii este in majoritatea cazurilor grava, spre ciroza. Si pentru ca implica metode de tratament costisitoare. Tratamentul si diagnosticul sunt foarte scumpe, se ridica la nivel de mii si mii de euro. Nu trebuie sa ne gandim numai la costul bolii, ci si la costul medicamentelor sau al diagnosticului. Majoritatea acestor pacienti ajung la o boala care ii invalideaza partial sau total. Trebuie sa ne gandim si la costurile sociale.

Pacientii se pensioneaza mai devreme, nu sunt apti de munca, au concedii medicale, practic, sunt o povara pentru societate, pentru ca ei sunt pacienti cronici. Un pacient cu ciroza poate sa o duca foarte bine multi ani si toata perioada asta el e legat de sistemul sanitar. Sunt costuri, sunt diagnostice, sunt tratamente, vizite la doctor.
 
La noi in tara sangele a inceput sa fie testat si s-au facut uzual teste de hepatita C de prin 1995. Cei care sunt mai in varsta au toate sansele sa fi fost infectati anterior prin transfuzii de sange, prin instrumentar insuficient sterlizat, prin operatii, o gramada de femei care inainte de 1989 au facut chiuretaje, avorturi in afara sistemului sanitar sau in conditii precare.
 
 
Dr.Florin Caruntu

Din pacate, sunt multi pacienti care nu sunt diagnosticati cum trebuie, asta este o alta particularitate a infectiei cu virus C. 30-40% din pacienti au analize perfect normale. Datorita acestui program de evaluare a starii de sanatate a populatiei, au fost depistati o multime de pacienti noi.

O particularitate a acestei boli este faptul ca, de obicei, este asimptomatica, pe oameni nu-i doare nimic. De aceea trebuie testati in primul rand pacientii care au fost inregistrati cu factor de risc: femeile care stiu ca au facut avorturi, chiuretaje, operatii, pacientii care au facut tratamente injectabile multiple, care au avut mai multi parteneri sexuali, tinerii care se drogheaza, personalul medical, doctori care au avut contact tot timpul cu sangele. Este o boala care afecteaza personalul medical, sistemul sanitar.

Cu cat il diagnostichezi mai repede si cu cat incepi tratamentul mai repede, cu atat pacientul raspunde mai bine

HotNews.ro: Ce ar trebui sa faca un pacient care descopera ca este infectat cu virusul hepatitei C? Care sunt pasii?

Dr. Florin Caruntu: In momentul in care pacientul este diagnosticat, el intra pe un algoritm, pe o filiera de diagnostic si tratament care este bine pusa la punct, unde exista posibilitati si mijloace de tratament comparabile cu orice tara din Europa Occidentala.

Pacientul trebuie sa-si faca o evaluare a starii functionale a ficatului, a altor boli, daca are, pentru ca sunt foarte multi pacienti care au diabet sau au o afactiune tiroidiana pentru ca aceasta infectie declanseaza de multe ori reactii imunologice autoimune din partea organismului si poate sa se asocieze si cu alte boli: diabet, tiroidita, boli de rinichi, boli de piele.

Pacientii care au diabet ar trebui testati de hepatita cu virus C pentru ca s-a demonstrat ca proportia celor infectati cu virus C este mult mai mare. Se evalueaza starea ficatului, se face ecografie, viremie, ulterior se fac analize pentru functia hepatica, si, dupa ce avem aceasta evaluare, se vede daca pacientul are sau nu nevoie de tratament antiviral. Ideea este ca diagnosticarea si tratamentul precoce maresc sansele de tratament. Cu cat il diagnostichezi mai repede si cu cat incepi tratamentul mai repede, cu atat pacientul raspunde mai bine. Pe de alta parte, nu este o urgenta, pe parcursul unei infectii cronice care evolueaza zeci de ani.
 
Nu stati linistiti daca: - nivelul transaminazelor (TGP) este crescut; dar aceasta modificare poate sa nu apara - analiza anticorpilor este insa primul indiciu clar: cere la laborator analizaAc Anti-HAV; Ac Anti-HBc; Ac Anti-HCV (analize de sange) - Cel putin 75 % dintre pacientii cu hepatita acuta C dezvolta intr-un final infectie cronica. - Cu timpul, infectia cu virusul hepatitei C poate duce la cancer hepatic, insuficienta hepatica sau ciroza — cicatrizarea ireversibila a ficatului, potential fatala.
 
 
Ghid Medical Online

Faptul ca amana tratamentul o luna, doua, trei, asta nu are implicatii majore. Insa nici sa stai ani de zile netratat pentru ca o boala evolueaza incet, dar sigur. Si atunci el intra pe o filiera de diagnostic care, in momentul de fata, se face prin medici de medicina interna. Se evalueaza pacientul, daca are indicatie de tratament antiviral si atunci se face dosar. Pacientul trebuie sa depuna dosarul la Casa de Asigurari, de acolo trece pe o lista de asteptare si, in functie de punctaj, primeste aprobarea de tratament.

Tratamentul este gratuit. Sunt analize care sunt costisitoare, in spital se fac gratuit. In alte parti, pacientii sunt pusi sa plateasca pentru ca spitalele si policlinicile din judetele respective nu au atatea posibilitati economice. Pacatul la noi este ca exista atat de multi pacienti, incat fondurile vor fi insuficiente, deoarece costurile sunt foarte mari.

Hepatita C este singura infectie virala unde exista sansa mare de eradicare definitiva a virusului

HotNews.ro: Cat dureaza pana un pacient intra pe lista Casei de Asigurari?

Dr. Florin Caruntu:
Listele de asteptare se alcatuiesc in functie de un anumit punctaj, care se fac in functie de gravitatea bolii. Pe de o parte, au o logica [aceste liste], pe de alta parte, nu exista logica. Cu cat ai boala intr-un stadiu mai avansat, e mai logic sa tratezi un om care are o boala avansata, ciroza, sa zicem. Pentru ca este ultima sansa sa mai faci ceva. Daca apar complicatii sau boala avanseaza prea mult, el nici nu mai are indicatie de tratament, e periculos sa-l tratezi.
 
Ce facem, avem grija de copii sau de batrani? Practic, ar trebui sa avem grija de toata lumea. Acum se prioritizeaza lucrurile. Durata de asteptare poate sa fie de la cateva luni la cativa ani.
 
 
Dr.Florin Caruntu

Pentru ca tratamentul are efectele lui adverse. Alegi sa tratezi oamenii tineri, cu boala incipienta ca sa nu ajunga in acel stadiu de boala avansata. Si aici este o particularitate: cu cat boala este mai recenta, cu cat este mai putin avansata si leziunile hepatice sunt mai mici, cu atat pacientul raspunde mai bine la tratament, am un procent mai mare de raspuns la tratament daca il tratez mai repede.

Aici este intrebarea: ce facem, avem grija de copii sau de batrani? Practic, ar trebui sa avem grija de toata lumea. Acum se prioritizeaza lucrurile. Durata de asteptare poate sa fie de la cateva luni la cativa ani. Din pacate, in aceasta perioada boala avanseaza, trebuie repetate analize tot timpul ceea ce inseamna bani in plus, timp pierdut si de pacienti si de medic, o povara in plus pentru sistemul sanitar. Ideal ar fi, dupa ce l-ai diagnosticat, sa-l tratezi in momentul respectiv.  

Hepatita C este practic singura infectie virala unde exista sansa mare de eradicare definitiva a virusului prin tratament antiviral, in momentul de fata prin interferon.

HotNews.ro:
Cat costa tratamentul unui pacient cu hepatita C?

Dr. Florin Caruntu: Este usor sa-ti faci o idee daca te uiti la preturile care sunt publice pe site-ul ministerului. Am facut si noi niste calcule. In momentul de fata, o parte din tratament, viremii si din diagnosticare sunt suportate de firmele farmaceutice care produc aceste antivirale. Un tratament de un an de zile cu interferon ar fi in jur de 45.000 de RON. Astea ar fi costurile, fara o parte din pastile, ribavirina, care trebuie administrate pe parcursul tratamentului. Practic, din costurile ribavirinei pe un an de zile, trei sferturi, 75% este suportat de catre firma de medicamente, care le da sub forma de tratament gratuit. In functie de produs, costul tratamentului este in jur de 50-60.000 RON. 45.000 este tratamentul pentru hepatita B, unde tratamentul este fara ribavirina.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


15848 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  intrebare (Miercuri, 19 noiembrie 2008, 5:52)

  laura [anonim]

  Oare de ce d-l profesor nu l-a convins pe ministrul Nicolaescu sa includa in analizele programului de evaluare a starii de sanatate si testele pentru hepatita B si C si desigur pentru HIV? Ar fi fost obtinute date exacte despre epidemiologia acestor afectiuni. Asa ca in lipsa unor date concrete, tot ce spune dansul, ca ar fi infectata o zecime din populatie, nu sa bazeaza decat pe supozitii si creaza panica in mod nejustificat
 • -3 (3 voturi)    
  vaccin (Miercuri, 19 noiembrie 2008, 6:32)

  Mos Craciun cu barba sura [anonim]

  in tarile occidentale se face vaccinare contra hepatei A , B si cancer de col uterin la varsta de 10 ani.
  Nu stiu ce asteapta Ro.
  • 0 (0 voturi)    
   vaccin (Joi, 20 noiembrie 2008, 2:40)

   capsunaru [anonim] i-a raspuns lui Mos Craciun cu barba sura

   in SUA/Ca e pe bani. Unele asigurari acopera , unele nu. Nu stiu daca in europa e free sau e free numai in unele tari.
   Si in Ro poti sa iti faci pe bani.
 • -2 (4 voturi)    
  Invatati matematica (Miercuri, 19 noiembrie 2008, 7:06)

  BZD [anonim]

  populatia Romaniei ~=20.000.000 locuitori

  1.000.000 locuitori reprezinta 5% din populatie deci nu O ZECIME

  Adica 1/20 insi are aceasta boala (ma indoiesc sincer)
  • +2 (2 voturi)    
   pentru BZD (Miercuri, 19 noiembrie 2008, 9:19)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui BZD

   5 % din hepatita B, aproape 5 % din hepatita C, iata cei 10 % - adica o zecime. Titlul se refera la cele doua boli. Adica 1/10 din populatie are virusul de hepatita B sau hepatita C.
  • +2 (2 voturi)    
   stai cuminte cu matematica ta (Miercuri, 19 noiembrie 2008, 9:28)

   judit [anonim] i-a raspuns lui BZD

   5% au HEPatita C si in total 10% au hepatita B sau C .
  • +1 (1 vot)    
   buuunn (Miercuri, 19 noiembrie 2008, 10:17)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui BZD

   bravo tie.. te indoiesti cu un motiv sau asa iti place tie sa ai o parere transanta ca e la moda?
   Articolul a fost destul de clar: 5% hep B, 5% hep C -> 10% din populatie are hep b SAU c. Mama mea are hep c (o boala groaznica daca te intrebai) si poti linistit sa te opersti din indoiala... procentele sunt aproape de adevar.
  • +1 (1 vot)    
   matematica (Miercuri, 19 noiembrie 2008, 10:37)

   prof de romana [anonim] i-a raspuns lui BZD

   BZD, spune drept, esti pofesor de istorie?
 • +3 (3 voturi)    
  prevenirea infectiei e sfanta! (Miercuri, 19 noiembrie 2008, 9:24)

  Ina [anonim]

  Articolul este binevenit. As fi dorit sa se insiste un pic mai mult pe riscul foarte mare de infectare prin manichiura/pedichiura. Daca privesti pe fereastra unui cabinet de estetica vei vedea cum se folosesc aceleasi forfecute pentru toti (toate) clientele. Riscul este la fel de mare prin folosirea de instrumentar nesterilizat la stomatologie.
 • +3 (3 voturi)    
  si eu am Hepatita C (Miercuri, 19 noiembrie 2008, 10:13)

  dforum [anonim]

  Si eu sunt "fericitul" posesor al virusului hepatitei C. Sincer articolul asta mi se pare un pic reclama la interferon. Nu se mentioneaza faptul ca genotipul 1 (cu subvariantele lui) care predomina in Romania raspunde f putin sau deloc la interferon. Si in plus nu se vorbeste despre efectele secundare ingrozitoare ale interferonului, efecte cu care poti ramane toate viata. Dupa ce m-am documentat pe internet am ales sa NU fac terapia cu interferon. In schimb am grija ce mananc, folosesc hepato-protectoare si sper sa apara in cativa ani un medicament mai performant decat interferonul.

  Aici cei interesati pot citi despre o metoda naturista care cica ar eradica hepatita C:
  http://www.hepatitiscfree.com/
  • +1 (1 vot)    
   nu e asa (Miercuri, 19 noiembrie 2008, 13:36)

   mp [anonim] i-a raspuns lui dforum

   reclama la interferon, spuneti. Oamenii in varsta plang in saloane pentru ca au depasit vartsa de 65 de ani si nu se mai califica pentru tratamentul gratuit. Listele pentru interferon sunt pe multi ani de aici inainte, oamenii se bat sa-l obtina gratuit. Da, tratamentul este ingrozitor, dar este SINGURUL care poate elimina virusul.
   Tratamentele naturiste sunt o buna afacere - unele pot face organismul sa se simta mai bine, dar NU elimina virusul, oricat ne-am dori.
   Mama mea are 56 de ani, a luat virusul din spital inainte de 89, prin transfuzie de sange. Sunt 24 de ani de atunci, momentul in care virusul - pana atunci abia simtit - incepe sa faca ravagii. Nu va bazati pe starea de bine, e aparenta. Sigur, conteaza alimentatia, conteaza odihna, dar e un virus. Daca nu e eliminat, sansele sa supravietuiesti, pe termen lung, tin de noroc.
   DumneZeu sa-i ajute pe blonavi si pe doctorii care ii trateaza. Este cumplit ce e la usa lor, puneti-va si in locul acestor oameni. Noi ne ferim de o persoana pe care o stim cu asa ceva (desi boala nu este contagioasa), dar, psihic, bolnavii astia sunt marginalizati. Iar asistentele, doctorii ii vad zilnic, le fac analize de SANGE, e cumplit. Avem o populatie bolnava si niciun responsabil. Cel mai grav mi se par infectarile dupa ce virusul a fost descoperit. Chiar si in zilele noastre, atentie la ce stomatologi va duceti, tentie la cine va face injectiile, atentie, atentie.
 • +1 (3 voturi)    
  hepatita (Miercuri, 19 noiembrie 2008, 10:32)

  mihai v [anonim]

  Am in familie un bolnav de hepatita B si se trateaza cu interferon, e un tratament foarte greu.
  As vrea insa sa comentez despre acest doctor: modul lui de comportament este inacceptabil, trateaza bolnavii ca pe animale. Este de o nesimtire rar intalnita, ar trebui luate masuri fiindca terorizeaza pacientii care merg periodic sa-si ridice interferonul sau sa-si faca analizele.
  • -1 (1 vot)    
   hopa (Miercuri, 19 noiembrie 2008, 16:55)

   mihai t [anonim] i-a raspuns lui mihai v

   man, daca nu-ti place, du-te in alta parte
  • -1 (1 vot)    
   Doctor mârlan (Miercuri, 19 noiembrie 2008, 23:21)

   A. [anonim] i-a raspuns lui mihai v

   Confirm că acest doctor, deşi bun profesionist, este de o mârlănie şi o indiferenţă faţă de pacient ieşite din comun. Ştiu deoarece o rudă apropiată contaminată cu HVC s-a tratat cu el. De evitat...
 • -1 (5 voturi)    
  doctorii (Miercuri, 19 noiembrie 2008, 11:20)

  elis [anonim]

  il vad destul de in varsta pe acest domn doctor.Oare daca s ar imbolnavi de hepatita nu s ar trata?Oberatii.Si numai o zi daca are un om de trait trebuie tratat ca un om.In tara asta nimeni nu are grija de alimentele care intra in magazine , tratate chimic, iradiate,prajite, cu E-uri, degradate ,de multe ori au eticheta schimbata cu termenul de garantie,carnea care sta in marketuri care dupa trecerea termenului de multe ori este tocata din se fac mici,carnati etc.. si mai vrem sa fim si sanatosi.
 • +2 (4 voturi)    
  Am avut hepatita C... (Miercuri, 19 noiembrie 2008, 12:50)

  Ex-HCV [anonim]

  si stiu destul de multe despre asta, asa ca mai bine l-ati crede pe acest doctor, stie despre ce vorbeste!

  Cat despre cei care acuza modul in care sunt selectati cei care primesc tratament: ar fi bine sa va documentati si sa ganditi mai mult inainte de a acuza. De acord, problema e o tragedie personala, dar sistemul sanitar trebuie sa fie in slujba societatii in ansamblu, iar modul in care se iau deciziile tine cont de multi factori, scopul final fiind acela ca tratamentul sa aiba sanse maxime de succes, ca sa nu fie pierduti banii, nu putini, dati pentru el.

  Exemplu concret, din cele mentionate mai sus - varsta: cu cat boala e descoperita la o varsta mai inaintata, cu atat e mai putin probabil ca tratamentul sa reuseasca, si nu din cauza medicamentelor, ci a uzurii corpului care, greu de contestat, apare odata cu trecerea anilor. Ca sa nu spun nimic despre faptul ca e posibil ca si boala sa fie mai avansata si mai greu de tratat in cazul asta.

  Mai bine aveti grija cum faceti sex, injectii, transfuzii, cum va taiati unghiile, ce se intampla la dentist, chirurg etc., sa n-ajungeti s-aveti nevoie de tratament: cel pentru hepatita C e foarte dur, sunt destui cei care nu-l suporta, eu am avut noroc.
  • 0 (0 voturi)    
   re: Am avut hepatita C (Miercuri, 19 noiembrie 2008, 13:43)

   Magda Barascu [anonim] i-a raspuns lui Ex-HCV

   puteti da mai multe detalii despre tratamentul pe care l-ati urmat si experienta prin care ati trecut? cum ati fost tratat si care este starea sanatatii dumneavoastra in momentul de fata?
   • 0 (0 voturi)    
    Cum a fost: (Miercuri, 19 noiembrie 2008, 15:11)

    Ex-HCV [anonim] i-a raspuns lui Magda Barascu

    Am descoperit ca am hepatita C chiar in ziua in care am implinit 37 de ani; am repetat timp de cateva luni analizele de transaminaze pentru a verifica stadiul (acut/cronic) si apoi am facut si o biopsie - ficatul nu era atins ireversibil, desi o aveam de vreo 15 ani, asa ca nu ma calificam pentru tratament...

    Data fiind duritatea tratamentului (Interferon + Ribavirin), atingerea cat de cat ireversibila (fibrozarea) ficatului este unul din criteriile de calificare; dar nici prea atins nu e bine sa fie (la limita, ciroza) pentru ca scad sansele de reusita; in cazul meu, biopsia nu arata fibroza, in concluzie eram prea sanatos pentru tratament, desi ma simteam groaznic.

    Am inceput o dieta si am luat niste medicamente naturiste (silimarina, cat's claw, nu mai stiu ce) si am reusit sa-mi revin la normal, dar virusul era inca acolo, asa ca dupa trei ani, la o noua biopsie, eram tocmai bun sa incep tratamentul - a facut si asta parte din noroc.

    Tratamentul a durat un an, a fost foarte dur (trei injectii cu Interferon pe saptamana, 5-6 pastile de Riba zilnic), am ajuns de la hemoglobina aproape maxima pana in vecinatatea anemiei din cauza Riba, am slabit de la 75 la 63 de kg etc., dar la sase luni de la terminarea tratamentului, cand am facut un test PCR ARN HCV pentru detectia virulsului - nimic: se parea ca scapasem.

    Azi, la 5 ani de la terminarea tratamentului, sunt foarte bine: analize perfecte, viata normala.

    Aveti grija, virusul C se transmite prin sange - eu l-am luat la o anestezie la dentist, datorita seringilor refolosite si "sterilizate" de dinainte de '89.

    Asa ca ori de cate ori sunteti intr-o situatie in care va poate ajunge ceva in sange, fiti atenti!
    • 0 (0 voturi)    
     contact (Duminică, 21 octombrie 2012, 9:52)

     maria [anonim] i-a raspuns lui Ex-HCV

     Imi puteti lasa si mie o adresa e- mail sau un nr. de telefon ptr mai multe detalii despre tratament?
 • 0 (2 voturi)    
  pana la medici si medicamente... (Miercuri, 19 noiembrie 2008, 12:55)

  curatenia! [anonim]

  cum se transmit aceste boli:

  1. contaminare directa din MIZERIE sau chiar din apa de la robinet intrata in contact cu scurgerile de la fose [a]septice
  2. promiscuitate sexuala

  la ambele categorii suntem campioni

  deci nu ma mira
  • +2 (2 voturi)    
   Mare dreptate aveti! (Miercuri, 19 noiembrie 2008, 15:39)

   suki [anonim] i-a raspuns lui curatenia!

   Ar mai tb popularizate nu doar bolile, care sunt doar un efect, ci mai ales cauzele acestora; poate asa s-ar mai sfirsi din vesnica mirare a unora de ce suntem campioni la tot soiul de boli mizerabile sau la chestiuni care sfideaza limitele speciei (sarcini la virste f fragede, etc). Inutil de zis ca ar mai trebui temperate si vedetele locale care se tot dau in stamba cu viata lor sexuala de invidiat si de nestavilit.... sa se bucure fericiti de ea dar sa ne mai scuteasca pe noi, ca m-am saturat sa o vad pe Raduleasca goala la semafor...:)) Odata ca nu mai vezi daca e rosu de fundul ei, si al doilea e ca ma ia cu friguri cind o vad asa dezbracata pe vremea asta:))
   • -2 (2 voturi)    
    mare prost sunteti (Miercuri, 19 noiembrie 2008, 17:05)

    Bogdan [anonim] i-a raspuns lui suki

    te-ai trezit tu sa zici cum se transmite boala ... bine ca le stii tu pe toate ...sa inteleg cei bolnavi de hepatita c sunt niste depravati si niste mizeri si asa le trebuie ?? sau ce vrei sa zici ? am in familie pe cineva bolnav de hepatita c si ... ma rog .. nici nu avea rost sa va raspund
  • 0 (0 voturi)    
   mizeria (Joi, 20 noiembrie 2008, 2:50)

   Capsunaru [anonim] i-a raspuns lui curatenia!

   Nu e chiar asa simplu..
   Din ce am citit eu virusul rezista vreo 3 saptamini. Acum trebuie ca in cele 3 saptamini sa intre in contact cu o rana/singe.
   La fel si cu sexul..
   he virus may be sexually transmitted, although this is rare, and usually only occurs when an STD (like HIV) is also present and makes blood contact more like
   http://en.wikipedia.org/wiki/Hepatitis_C
   • 0 (0 voturi)    
    nu cei infectati sunt neaparat de vina (Joi, 20 noiembrie 2008, 23:40)

    curatenia 2 [anonim] i-a raspuns lui Capsunaru

    departe de mine gandul de a da vina pe cei infectati

    de unde sa stie ei ca bucatarul de la restaurantul de lux nu se spala pe maini, ca stomatologul amic de familie are o asistenta care uita sa sterilizeze aparatele, ca iubitul intelectual rafinat si pasional a frecventat zeci de centuriste, ca apa care vine pe robinet si poate chiar si cea minerala e infestata de fecale

    ei sunt doar victimele unui lant intreg de neglijente si al mentalitatii de tip "las domne ca nici bunicu nu se spala pe maini si a murit la 110 ani"

    nu e vorba doar de hepatita B, C, ci si de toxiinfectii alimentare, de tuberculoza, de cazurile de soc toxico-septic de dupa operatii sau nasteri...

    si da, se transmite prin contact sexual, cititi mai multe
 • -3 (3 voturi)    
  hepatita (Miercuri, 19 noiembrie 2008, 21:34)

  gigi [anonim]

  vrajeala ieftina,sa ne bage pe git nush ce vaccinurui,de unde atita bunavointa?
 • 0 (0 voturi)    
  da se poate vindeca, dar cu efor (Joi, 20 noiembrie 2008, 4:06)

  mirceacr [anonim]

  Stiu despre ce este vorba, am o cunostinta care la 52 de ani a fost depistata cu Hepatita C, la un control de rutina. Se simtea bine, nu avea nici un semn de boala, dar dupa e i-au facut toate investigatiile arata ca fiind in prag de ciroza. A inceput tratamentul cu Interferon, tratament care a fost greu, a trecut prin toate fazele efectelor secundare, dar dupa numai 8 luni cand i-au facut viremia aceasta era 0. Invinsese virusul si deja sperantle devenisera realitate, pentru o vreme s-a reintors la o viata perfect normala.
  Din pacate a murit acum 1 luna, insa nu de ficat. Tot in cadrul analizelor de ficat din perioada de tratament i-au identificat cancer la stomac. Teoriile spun ca nu a avut legatura cu hepatitca C, insa tratamentul agresiv pentru hepatita i-a accelerat oarecum evolutia cancerului, si pe fondul slabiciunii organismului.
  Ce va sfatuiesc pe cei bolnavi este sa incercati sa va faceti un RMN pentru a va evalua complet starea inaintea si in timpul tratamntului cu Interferon.
  Conform faptul ca medicul este o bruta, se comporta mizerabil, insa totusi ca medic se pare ca este cel mai bun.
  Tratament pentru hepatita C nu exista, altele decat cel cu interferon, exista doar iluzii. Am auzit de tot felul de combinatii naturiste si de vraci, nici unul nu este dovedit, pe cand statistic tratamentul cu interferon chiar a raportat reusite. Regimul alimentar strict este obligatoriu in orice context, cu sau fara interferon. Chinurile tratamentului la o varsta avansata sunt greu de suportat iar daca nu are un organism capabil sa reziste la interferon e posibil sa fie de preferat doar un simplu regim alimentar strict fara interferon. Cert este ca e diferit de la caz la caz, de la persoana la persoana, numai analizele complete pot sa scoata in evidenta daca exista sanse de reusita pe baza de tratament cu interferon.
  Boala se poate lua si de la frizer. Recent am facut scandal ca nu schimbase lama de la brici. Aveti grija la orice care taie sau inteapa !!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  sumbru (Joi, 20 noiembrie 2008, 15:30)

  MB [anonim]

  Dar mai sumbra e realitatea din sistemul sanitar, care, in mod normal, ar trebui sa asigure starea de bunastare fizica si psihica a cetatenilor (parca asa era definita starea de sanatate)

  Am studiat medicina, dar nu practic si am iesit din sistem.
  Ce pot spune e cum invata viitorul medic despre virusi si efectele lui. Si la Microbiologie, si la Medicina interna - cam pe parcursul a doi ani - pe vremea mea, si la Biologie celulara, si la Imunologie, si la Infectioase, e drept in proportii diferite ca informatie. I se prezinta poza, i se descrie structura (standardizat), se descriu simptomele bolii (care in bolile hepatice virale sunt la fel - variatiile depind de pacient si particularitatile lui), lama morfopatologica, modificarile serologice, si tratamentul (interferoni, antivirale). Ca mai tirziu va avea poate o mica problema etico-decizionala in privinta tratamentului (care e metabolizat in acelasi ficat deja afectat, supunindu-l unui efort urias - drept dovada si starea de rau care e descrisa de toti cei tratati), e de mica importanta - are schema de tratament deja aranjata - de abicei cu titlu de dogma in clinica unde profeseaza.
  In realitate daca intrebati un virusolog daca in privinta virusilor s-au respectat toate conceptele lui Koch (pe care se bazeaza aproape intreaga detectare a agentilor infectiosi, cu exceptia virusilor) si anume izolarea agentului infectios din gazda bolnava, descrierea lui, imbolnavirea unei gazde sanatoase cu acest agent, si apoi reizolarea lui, fie se va uita ciudat, fie va stringe din umeri.
 • 0 (0 voturi)    
  sumbru reloaded (Joi, 20 noiembrie 2008, 15:34)

  MB [anonim]

  Pt ca nu s-a izolat strict un virus - diagnosticul se face indirect - morfopatologie, serologie prin anticorpi, reactia in lant polimeraza (viremia). Si acele poze cu "virale" (pt publicul larg frumos colorate, in realitate in microscopia electronica fotografiile sunt alb-negru, pigmentii avind dimensiuni mai mari ca structurile intracelulare) care prezinta instantanee ale mediului intracelular, modificate sub influenta unui agent patogen - virus... sau toxina.

  Prin contrast Toxicologia (efectele diferitelor toxine asupra organismului, metabolizarea si eliminarea lor) a fost doar un modul de 4 saptamini. S-au mai pomenit ceva la Medicina Muncii (expuneri cronice la metale grele) si poate la Farmacologie - dar evident limitat la grupele de medicamente folosite in practica medicala. Si totusi aceste toxine sunt metabolizate in primul rind in ficat - e prima poarta spre neutralizare a substantelor toxice, daca reuseste.. daca nu, sufera pierderi grele si modificari, de multe ori ireversibile. Modificari observate insa si in aceste "atacuri virale".
  Ceea ce vreau sa zic e ca studentul la Medicina (si nu e valabil numai la noi) nu e invatat sa ia in serios si amenintarea diferitelor substante din mediu (ambient, droguri, etc). In schimb e sistematic programat sa invete scheme de tratament... Si poate n-ar fi rau sa mai si intrebe ce aliaje folosesc/foloseau stomatologii (expunere cronica prin plombe), din ce materiale erau facute pungile pt transfuzii inainte de '89 (biomateriale de sofisticarea celor de azi? nu cred), avind in vedere ca anumite materiale pot elibera in anumite conditii de pH substante toxice, ce stiu despre armata de chimicale folosite in creme, lacuri de unghii, vopseluri de par, deodorante (mai nou cele cu aluminiu sunt incriminate ca pun un umar la Alzheimer), parfumuri, etc., ce stiu despre pesticidele si ierbicidele de dinainte de '89 si acum ..?
  Nu intentionez sa opresc oamenii de la tratamente, mesajul meu e pt cei din bransa medicala.
 • 0 (0 voturi)    
  articolul (Duminică, 14 decembrie 2008, 14:00)

  dmb [anonim]

  Articolul este bun si sincer in general (cam putin accent pe vina sistemului medical in infestare si ca multa reaspundere pe ultima ei veriga-asistenta medicala) problemele incep cind traiesti intr-o tara care-si permite politicieni miliardari dar nu tratament pt fiecare.
  http://hepatita-c.net/
 • 0 (0 voturi)    
  Hepatita C (Miercuri, 28 aprilie 2010, 11:56)

  Claudia [anonim]

  Virusul C nu ramane in corp toata viata, ce ramane toata viata sunt anticorpii anti-HCV, NU CONFUNDATI ANTICORPII CU VIREMIA, daca ar ramane virusul, nu ar aparea rezultatul de nedetectabil la 6 luni dupa terminarea tratamentului, nedetectabil dupa aceasta perioada, insemnand VINDECAT. Iar celor carora dupa mai multi ani de la terminarea tratamentului "le apare" din nou virusul in sange, este posibila o reinfectare, nu exista "reactivare", incapsulare" si alte exprimari "docente".
  NU SE TINE REGIM in hepatita cronica C, ALCOOLUL este singurul care trebuie eliminat, doar se evita prajelile, grasimi, mancaruri care cad greu la ficat, asta insemnand ca se pot consuma dar foarte rar, nu facut abuz. Tratamentul antiviral cu interferon si ribavirina este singurul care a dovedit vindecarea chiar daca in procent de numai maxim 50%. Sotul meu a facut tratamentul anul trecut, a fost foarte greu, dar S-A VINDECAT, SI NU a ramas cu nici un efect secundar din perioada tratamentului. Sunt care au facut tratamentul si nu au avut efecte secundare majore in timpul lui. Intrati pe hepatita-c.net, hepatita-c.gatworks.net
 • 0 (0 voturi)    
  sanatate (Duminică, 10 iulie 2011, 18:37)

  florina [anonim]

  Mai bine domnul doctor sar purta mai frumos cu pacientii .
 • 0 (0 voturi)    
  Din ce se naste acest virus C? (Miercuri, 5 septembrie 2012, 12:11)

  Dani [anonim]

  Domnule Doctor, nu ne specificati cu exactitate cum ia nastere acest virus de hepatita C??????
  Este nascut din Cosmos?
 • 0 (0 voturi)    
  Din ce s-a nascut virusul C? (Joi, 13 septembrie 2012, 14:12)

  nu conteaza [anonim]

  De unde sunt oamenii asa de siguri ca ar fi luat virusul C de la stomatologie? prin ce s-a dovedit aceasta?
  Daca stiinta a avansat, acest virus C din ce s-a nascut?

  DIN CE S-A NASCUT VIRUSUL C? Cum se transmite s-a lamurit dar el din ce spatiu vine?:)


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by