​Baile frecvente de aburi pot stimula sanatatea inimii, sugereaza o noua cercetare efectuata de oamenii de stiinta finlandezi, ale caror constatari au fost publicate recent in jurnalul de specialitate "The American Journal of Hypertension." Persoanele care obisnuiesc sa mearga la sauna de patru si pana la sapte ori pe saptamana isi reduc cu 50% riscul dezvoltarii hipertensiunii arteriale, sunt de parere specialistii, conform webmd.com.

Beneficiile saunei pentru sanatatea inimiiFoto: Google

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat datele medicale a 1.600 de barbati cu varste de peste 22 de ani ce obisnuiau sa mearga la sauna. Cei ce mergeau cu o frecventa de la patru la sapte ori pe saptamana au avut un risc semnificativ mai mic de dezvoltare a hipertensiunii arteriale prin comparatie cu barbatii care obisnuiau sa mearga la sauna o singura data pe saptamana sau deloc, arata raportul cercetatorilor.

Pe toata perioada studiului aproximativ 15% dintre acestia au dezvoltat hipertensiune arteriala. Prin comparatie cu barbatii ce frecventau sauna numai o data pe saptamana, riscul hipertensiunii a scazut cu 46% in randul celor ce mergeau la sauna zilnic si cu 24% in randul celor ce utilizau sauna de pana la trei ori pe saptamana.

"Baia de aburi reuseste sa scada tensiunea arteriala sistemica prin diferite mecanisme biologice," declara Jari Laukkanen, cercetator in cadrul Universitatii din Finlanda de Est si autorul principal al studiului.

In sauna temperatura corpului creste, iar vasele de sange se dilata. Efectuata frecvent, sauna imbunatateste functiile stratului interior al vaselor de sange, elimina excesul de apa din organism prin intermediul transpiratiei si relaxeaza tesuturile, adauga cercetatorii.

Cu toate acestea, studiul arata ca este vorba mai degraba despre o asociere, decat despre o relatie de tip cauza-efect, intre utilizarea saunei si tensiunea arteriala optima.

Tensiunea arteriala crescuta este cunoscuta a fi un factor major de risc pentru declansarea bolilor de inima. Alte studii realizate in trecut pe aceasta tema arata ca baile de aburi reduc riscul de deces prematur pe fondul bolilor de inima.