Producatorul belgian al vaccinului impotriva hepatitei B a anuntat, inca din 2016, autoritatile romane ca, din cauza unor motive de fabricatie, pana in ianuarie 2018 produsul nu va mai fi adus in Romania, pacientii cerand autoritatilor sa caute solutii, chiar sa imprumute din alte tari, deoarece peste 150.000 de copii ar ramane neimunizati, a declarat, luni, Marinela Debu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO).

VaccinareFoto: MorgueFile.com

"Au mai fost perioade cand nu s-a mai gasit vaccin, dar perioade scurte. Lipsa vaccinului impotriva hepatitei B este o veste foarte proasta, o problema foarte grava, mai ales pentru copiii nascuti din mame infectate cu virusul hepatitic B. Ca mama cu hepatita am fost foarte ingrijorata pentru copilul meu. Stiu cat de greu si cat de tragic poate fi pentru cineva in situatia aceasta. In acelasi timp, lipsa vaccinului este o problema si pentru copiii din medii defavorizate, a celor din centrele de plasament. Speram sa se gasesca niste solutii, chiar si de a imprumuta de la altii pentru ca altfel riscam sa pierdem tot ceea ce am facut bun", a declarat presedintele APAH-RO, potrivit News.ro.

Incepand cu anul 1995, nou-nascutii au fost vaccinati impotriva hepatitei B printr-un program national de imunizare, intrucat in Romania erau aproape cele mai multe cazuri de boala din Europa, a explicat Debu, la conferinta "Preventia si accesul la tratament reprezinta urgente pentru Romania in lupta cu hepatita".

"In anii acestia, de mai bine de 20 de ani, adica din 1995, cand s-a introdus vaccinarea obligatorie a nou-nascutilor, numarul cazurilor de boala a scazut foarte mult. Ganditi-va ce inseamna un an pierdut, peste 150.000 de copii nou-nascuti nevaccinati. Am fost exemplu in Europa, ca, odata cu introducerea imunizarii, a scazut incidenta bolii", a spus Marinela Debu.

Achim Kautz, consilier pe politici de sanatate al Asociatiei Europene a Pacientilor cu Boli de Ficat (ELPA) si unul dintre initiatorii strategiei vizand hepatita, implementata de curand in Germania, a spus ca Romania nu este singura, trebuie doar sa intrebe si alte tari cand are probleme, de exemplu, pe Germania.

"Este improtant ca Romania sa stie ca nu este singura. Sa se deschida, sa caute solutii. Sunt mai multe solutii, colegii din alte tari, sa intrebe Germania sau alte tari daca pot ajuta. Este nevoie de negocieri mai bune cu producatorii", a mai spus Kautz.

Denumirea comerciala a vaccinului hepatitic este Engerix B, iar firma detinatoare a autorizatiei de punere pe piata este GlaxoSmithKline, din Belgia. Data estimata de reluare a comercializarii in Romania este ianuarie 2018.