State, ONG-uri si companii farmaceutice au lansat joi la Davos o initiativa pentru a dezvolta vaccinuri in scopul de a reactiona rapid in fata epidemiilor la scara mondiala, semnaleaza AFP, citata de Agerpres.

"Prioritatea noastra este sa dezvoltam vaccinuri pentru epidemiile pe care le-am identificat drept cele mai mari amenintari", a afirmat John-Arne Rottingen, secretar general al coalitiei CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations), in cadrul unei conferinte de presa, cu prilejul Forumului economic mondial de la Davos (Elvetia).

Coalitia intelege sa lupte cu prioritate impotriva infectarii cu coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV), virusul Lassa sau virusul Nipah, care pot provoca "epidemii serioase".

"Trebuie insa sa fim pregatiti si pentru necunoscut", a adaugat Rottingen.

Coalitia a primit pentru moment promisiuni de donatii in valoare totala de 460 de milioane de dolari, bani ce urmeaza a fi furnizati de Germania, Norvegia, Japonia, Fundatia Melinda & Bill Gates si Wellcome Trust.

"Este vorba despre aproape jumatate din miliardul de dolari de care are nevoie CEPI pentru urmatorii cinci ani", a mentionat coalitia intr-un comunicat.

Printre ceilalti participanti la aceasta initiativa se numara ONG-uri, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si grupuri farmaceutice precum GSK, Pfizer sau Sanofi.

Ebola si Zika au dovedit "in mod tragic" ca lumea nu este pregatita sa detecteze aparitia pe plan local a epidemiilor si sa raspunda la timp pentru a le impiedica sa devina pandemii mondiale, a afirmat Bill Gates, citat in comunicat.

CEPI spera sa reduca timpul de dezvoltare a unor noi vaccinuri pentru a proteja impotriva virusurilor care apar subit ca amenintari la adresa sanatatii publice, a explicat coalitia.