Doar pentru ca atitudinea femeilor in ceea ce priveste activitatea sexuala la o varsta mai inaintata este una pozitiva, in comparatie cu perioade din trecut, acest lucru nu inseamna ca toate femeile in varsta au sentimente pozitive in legatura cu aceasta, sugereaza un studiu australian, potrivit Reuters.

Cercetatorii au descoperit ca aproape 9% dintre 70 de femei prezinta un apetit sexual scazut si ca un procent mult mai mic se ingrijoreaza din aceasta cauza. Combinatia dintre apetitul scazut si ingrijorarea ca si consecinta este cunoscuta drept disfunctie de dorinta sexuala hipoactiva (HSDD) si aproximativ 14% dintre femei au parte de asa ceva.

"Persoanele in varsta sunt, tot mai mult, active sexual, iar sanatatea sexuala este importanta pentru ei", a spus co-autorul studiului, Susan R. Davis, de la Universitatea Monash din Melbourne.

"Probabil se datoreaza faptului ca oamenii aflati la aceasta varsta sunt mai sanatosi acum decat erau in deceniile trecute", a mai adaugat aceasta.

Un esantion national aleatoriu, alcatuit din femei cu varsta cuprinsa intre 65 si 79 de ani, a fost contactat telefonic si invitat sa ia parte la studiu. Cele care au fost de acord au primit chestionare cu intrebari referitoare la date demografice, situatia amoroasa si istoricul de sanatate, disfunctii pelviene, simptome de depresie sau activitate sexuala.

Din cele 1.548 de femei care au completat chestionarul, aproximativ jumatate sunt casatorite sau se afla intr-o relatie, 43% au avut o interventie chirurgicala in zona pelviana si 26% au avut un tip de cancer. Aproximativ o treime dintre acestea au acuzat simptome de menopauza, iar una din cinci s-a confruntat cu uscaciune vaginala in timpul actului sexual.

Din intregul esantion, 88% au recunoscut ca au o dorinta sexuala scazuta, 15,5% isi fac griji din cauza aceasta, iar femeile care se incadreaza in ambele categorii si care sunt suspecte de HSDD alcatuiesc un procent de 13,6%.

"Avand in vedere faptul ca femeile sunt destul de conservatoare la aceasta varsta, am fost surprinsi sa constatam ca peste 85% dintre ele au completat toate intrebarile referitoare la dorinta si suferinta sexuala", a declarat Davis.

Uscaciunea vaginala, disfunctia pelviana, simptome care indica o depresie severa si existenta unui partener au fost asociate cu o probabilitate mare de HSDD.

"Chiar si a discuta cu un profesionist despre toate acestea este un inceput bun", a mai adaugat Davis.

HSDD a fost, de asemenea, asociat cu incontinenta urinara, simptome care indica depresia, bufeuri si transpiratii excesive.