Un compus alimentar prezent in numeroase alimente, care a fost administrat rozatoarelor in cadrul unei cercetari, s-a dovedit eficient in ameliorarea starii de sanatate cardiovasculara a acestora si la prelungirea duratei de viata, informeaza AFP. In cadrul experimentului, ale carui concluzii au fost publicate luni, soarecii si sobolanii care au consumat apa suplimentata cu spermidina au dezvoltat mai putine disfunctii cardiace cauzate de imbatranire (hipertrofie si insuficienta cardiaca) in comparatie cu rozatoarele din grupul de control, se arata in articolul din revista stiintifica Nature Medicine, citata de Agerpres.

Efectele cardioprotectoare ale spermidinei se datoreaza capacitatii acesteia de a activa autofagia, un proces de curatare si reciclare ce se desfasoara in interiorul celulelor, afirma autorii cercetarii, condusa de Guido Kroemer de la Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris, dar si de Simon Sedej si Frank Madeo de la Universitaea Graz din Austria. In cazul soarecilor care prezentau o deficienta genetica in ceea ce priveste autofagia, administrarea de spermidina nu a produs nici o imbunatatire a functiei cardiace.

Molecula si-a demonstrat efectele cardioprotectoare si in cazul unui grup de sobolani cu o dieta bogata in sare. Tensiunea arteriala a acestora a scazut, iar functia cardiaca a fost imbunatatita.

Spermidina - numita astfel deoarece a fost descoperita prima oara in sperma - este o molecula prezenta in toate fiintele vii, asociata cu cresterea celulara si sinteza proteinelor, insa rolul si mecanismul sau exact de functionare nu sunt in totalitate cunoscute. Aceasta poate fi sintetizata de organism prin absorbtie, odata cu hrana, si se gaseste in special in branza maturata, in legume si in cerealele integrale.

Studii anterioare au demonstrat faptul ca spermidina creste durata de viata in cazul organismelor mai putin complexe, precum drojdiile, drosofilele sau limbricii (viermi paraziti).

Interesati sa confirme potentialul beneficiu al spermidinei in cazul oamenilor, autorii studiului au efectuat o cercetare pe 800 de locuitori din oraselul italian Brunico, situat la frontiera cu Austria. In urma analizarii alimentatiei acestora, a reiesit ca un consum sporit de spermidina este asociat cu un risc moderat de stop cardiac si de boli cardiovasculare, in special in cazul barbatilor, si cu o tensiune arteriala mai putin ridicata, mai arata sursa citata.

Studii clinice mai riguroase urmeaza sa fie realizate pentru stabilirea eventualelor beneficii terapeutice ale suplimentarii cu spermidina, concluzioneaza autorii cercetarii.