Liderii mondiali participanti la Adunarea Generala a ONU de la New York au cerut miercuri guvernelor, medicilor, laboratoarelor si consumatorilor sa se mobilizeze pentru a tine sub control pericolul tot mai mare pe care il reprezinta superbacteriile rezistente la antibiotice, cauza a numeroase boli din ce in ce mai greu de tratat, potrivit Agerpres.

"Rezistenta antimicrobiana reprezinta o amenintare fundamentala pe termen lung pentru sanatatea oamenilor, productia de alimente si dezvoltarea durabila", a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, in deschiderea primei reuniuni convocate vreodata pe acest subiect la Adunarea Generala a ONU, relateaza France Presse. "Suntem pe cale sa ne pierdem capacitatea de a proteja atat oamenii, cat si animalele la infectii letale", a adaugat el.

El a evocat ca exemple o epidemie de febra tifoida care se raspandeste in prezent in Africa, rezistenta tot mai mare la tratamente impotriva SIDA si raspandirea unei forme de tuberculoza rezistenta la antibiotice inregistrata pana acum in 105 tari. Superbacteriile ar putea ucide pana la 10 milioane de oameni pe an, pana in 2050, la fel de mult ca si cancerul, potrivit unui studiu britanic recent.

"Situatia este grava si continua sa se inrautateasca'', "unii oameni de stiinta vorbesc despre un tsunami la relanti", a avertizat la randul sau directoarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Margaret Chan. "Daca vom continua asa, o boala obisnuita cum ar fi gonoreea (boala cu transmitere sexuala n.r.) va deveni incurabila. Veti merge la medic, iar medicul va trebui sa va spuna 'imi pare rau, nu pot face nimic pentru dumneavoastra'".

Ea a subliniat ca nu a fost dezvoltata nici o noua clasa de antibiotice de ani de zile, randamentul investitiilor pentru acest tip de medicamente fiind insuficient pentru industria farmaceutica. Responsabila OMS a cerut o actiune coordonata din partea tuturor sectoarelor, public si privat, a guvernelor, cadrelor medicale, laboratoarelor, dar si a consumatorilor.

Acestora din urma trebuie sa li se ofere posibilitatea de a consuma carne fara antibiotice", a subliniat ea, in conditiile in care transmiterea infectiilor rezistente la antibiotice de la animale la carne si pana la consumatori a fost larg documentata.

Pentru a determina toti actorii publici si privati sa se angajeze in lupta, liderii reuniti la New York au adoptat o declaratie prin care se angajeaza sa consolideze ghidul referitor la utilizarea antibioticelor, sa raspandeasca mai bine informatiile despre acest fenomen, sa promoveze cercetarea pentru noi clase de antibiotice si sa incurajeze tratamente alternative.