Pupitrele la care se sta in picioare i-ar putea ajuta pe copii sa-si mentina corpul sanatos, potrivit unui nou studiu. Aceste birouri se regleaza la o inaltime care le permite elevilor sa alterneze intre statul pe scaun sau in picioare in timp ce se afla la cursuri si ''pot intrerupe modelele sedentare'' cat timp copiii se afla la scoala ''intr-un mod simplu, la costuri minime si fara a deranja cursurile'', mentioneaza autorii cercetarii in ''American Journal of Public Health'', potrivit Reuters, citata de Agerpres.

Oamenii de stiinta au studiat elevi din clasele a treia si a patra din trei scoli elementare din Texas, SUA, si au descoperit ca acestia au petrecut mai mult timp stand in picioare si au slabit atunci cand au folosit astfel de pupitre in locul celor traditionale.

Greutatea ideala a copiilor se stabileste in mod diferit fata de cea a adultilor. Pentru ca atat greutatea cat si inaltimea se modifica in perioada de crestere, medicii nu calculeaza pur si simplu indicele de masa corporala (IMC) - un raport dintre numarul de kilograme si inaltime - ci compara IMC-ul copiilor cu cel al altora de aceeasi varsta si sex.

Cercetarea, realizata timp de doi ani pe 380 de elevi, a demonstrat ca micutii care au avut in clase birouri la care au stat in picioare au avut un IMC cu 5% mai mic in comparatie cu cei care au invatat la pupitre traditionale. Circa 80% dintre copii au avut, la inceputul studiului, o greutate normala, mai arata sursa citata.

Reducerea timpului petrecut stand jos in cazul elevilor ar putea contribui la o scadere a sedentarismului, care este legat de o diversitate de probleme de sanatate, printre care se numara obezitatea si diabetul, a mentionat in raport Mark Benden de la ''A&M School of Public Health Ergonomics Center in College Station'' din Texas. ''Ii fortam pe copii sa stea jos, sa fie linistiti si sa taca, iar aceste lucruri nu sunt naturale pentru ei'', a mai spus Benden care a subliniat ca studii anterioare au demonstrat o legatura intre sedentarism, rezultatele slabe la invatatura si stima de sine scazuta.