Cercetatori israelieni au anuntat ca au descoperit impreuna cu colegi germani mecanismul care permite melanomului, forma cea mai severa a cancerului de piele, sa se raspandeasca la alte organe, ceea ce ar putea revolutiona tratamentul acestei boli, informeaza agentia France Presse, citata de Agerpres.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Tel Aviv, care lucreaza in stransa colaborare cu Centrul german de cercetare asupra cancerului de la Heidelberg si cu alte institutii israeliene, a constatat ca melanomul este capabil sa trimita vezicule minuscule care raspandesc maladia in alte parti ale corpului.

Intelegerea acestui mecanism a permis cercetatorilor sa dezvolte substante care previn raspandirea bolii si care ar putea constitui componente "promitatoare pentru viitoare medicamente", au declarat oamenii de stiinta intr-un comunicat de presa si intr-un articol publicat in aceasta saptamana in revista stiintifica 'Nature Cell Biology'.

"Studiul nostru este un pas important pe drumul spre recuperarea completa", a asigurat conducatoarea echipei de cercetare, Carmit Levy.

"Speram ca rezultatele noastre vor permite ca melanomul sa devina o maladie usor de tratat", a adaugat ea.

"Amenintarea pe care o constituie melanomul nu se gaseste in tumora initiala care apare pe piele, ci mai ales in metastaze, cand celulele tumorale sunt trimise sa colonizeze organele vitale cum ar fi creierul, plamanii, ficatul si oasele", a spus Carmit Levy.

Potrivit opiniei sale, cercetatorii "au descoperit modul in care cancerul se extinde la organe si au gasit modalitati de blocare a procesului inainte de etapa metastazelor".

Melanomul apare pe piele si este vizibil in general cu ochiul liber, sub forma unor pete negre sau maro. In cazul in care este tratat de la inceput, rata de vindecare este relativ mare, insa odata ce maladia se raspandeste in organism, aceasta este adesea fatala.

Melanomul ucide o persoana la fiecare 52 de minute la nivel global, iar numarul de cazuri diagnosticate a fost in crestere in ultimele trei decenii, mai noteaza agentia France Presse.