Rezistenta la medicamentele antimicrobiene menite sa lupte contra principalelor infectii alimentare este in crestere in Uniunea Europeana (UE), mai ales in regiunile de sud si est, a avertizat joi Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (European Food Safety Authority, EFSA), in raportul sau anual realizat impreuna cu Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Imbolnavirilor (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC), potrivit Agerpres.

Cresterea rezistentei la medicamentele antimicrobiene este cauza a aproximativ 25.000 de decese anual in UE, a afirmat comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis. ''Este o problema globala, care are nevoie de o solutie la scara globala'', a adaugat el.

Elaborat pe baza datelor referitoare la anul 2014 furnizate de statele membre ale UE, documentul constata ca ''bacteriile de la om, animale si din alimente continua sa manifeste o rezistenta crescuta la medicamentele antimicrobiene cel mai frecvent folosite''.

Rezultatele raportului releva, inca o data, faptul ca rezistenta la antimicrobiene reprezinta un risc major pentru sanatatea oamenilor si animalelor, risc identificat deja de Comisia Europeana ca o prioritate majora a programelor sale din domeniul securitati alimentare, potrivit comunicatului portat pe pagina oficiala a EFSA, http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/160211.

In raport, sunt mentionate bacteria Salmonella, rezistenta la mai multe medicamente si care continua sa se propage prin Europa, precum si Campylobacter-ul - care duce la campilobacterioza, cea mai frecventa boala de origine alimentara din UE ￯ care este foarte rezistenta la ciprofloxacin, antimicrobian extrem de important utilizat in tratarea infectiilor la om.

Totodata, sunt semnalate semne de rezistenta la colistin a bacteriilor Salmonella si E.coli la pasarile domestice din UE. ''Situatia este ingrijoratoare intrucat arata ca acest medicament ar putea in curand sa nu mai fie eficient pentru tratarea infectiilor grave la om cu Salmonella'', a atras atentia Mike Catchpole, cercetator-sef la ECDC.

Cel mai ridicat nivel de rezistenta la antibiotice a fost inregistrat in sudul si estul UE, in timp ce rezistenta este mai scazuta ''in tarile din nord, unde gradul de utilizare a antimicrobiene