​Deși se întâmplă des ca oamenii sa vadă expresii umane în diferite lucruri și locuri, persoanele cu tendințe nevrotice sunt mai predispuse la acest fenomen decât restul. Cel puțin așa sugerează noul studiul, făcut de echipa de cercetători a Laboratorului de Știință și Comunicare din Tokyo, scrie braindecoder.com.

NevroticFoto: Ager Press

Conform studiului sexul, personalitatea și starea emotională determină o persoană să identifice expresii umane acolo unde nu există.

Acest fenomen, numit pareidolia, apare ca urmare a modului în care funcționează creierul: aceeași zonă folosită pentru procesarea expresiilor umane este accesată atunci când sunt observate obiecte ce par a avea o structură similară cu cea a chipurilor umane.

La studiu au participat 166 de persoane cărora li s-a dat un test pentru determinarea personalității și dispoziției înainte de a fi puși să traseze cu creionul structuri și expresii pe care le vedeau în imagini cu puncte dispuse aleatoriu.

În urma testului cercetătorii au observat că unii participanți erau predispuși să identifice structuri ce au o formă determinată, printre care expresii umane, animale și plante, și că această înclinație este corelată cu anumite trăsături de personalitate, dar și cu starea emotională a acestora.

Rezultatele experimentului au arătat că persoanele cu înclinații nevrotice, în special femeile, sunt mai predispuse la acest fenomen. Nevroticii sunt mai puțin stabili din punct de vedere emoțional, fiind înclinați sa vadă expresii cu sens în forme aleatorii. De asemenea, cercetătorii susțin că dispoziția emotională a unei persoane poate crește tendința de a căuta astfel de structuri acolo unde nu există, astfel încât cei cu o dispoziție pozitivă pot găsi mai multe interpretări pentru o singură imagine lipsită de sens.