Studiul, publicat în revista științifică Nature Communications, arată că ciupercile din soiul Ganoderma lucidum încetinesc creșterea în greutate prin modificarea bacteriilor din intestin.

O ciupercă folosită de secole în medicina chineză reduce creșterea în greutate, susțin cercetătorii din Taiwan și ar putea fi utilizată în tratarea problemelor de obezitate, informează bbc.com.

Ganoderma lucidum a fost în mod tradițional folosită pentru ”sănătate și longevitate", spun cercetătorii de la Chang Gung University. Aceștia au analizat impactul ciupercii pe șoarecii de laborator hrăniti un alimente bogate în grăsimi. Șoarecii care aveau o dieta bogată în grăsimi au ajuns 42g după primele două luni, în timp ce șoarecii cu aceeași dieta, dar cărora li s-au administrat doze mari de extract din ciuperci Ganoderma lucidum, au ajuns la numai 35g.

În studiul lor, cercetătorii au declarat că extractul de ciuperci "poate fi folosit ca pro-biotic, pentru a reduce creșterea greutății corporale, inflamația cronică și rezistența la insulină, în cazul diabetului de tip 2, la persoanele obeze."

Echipa din Taiwan a declarat că adăugarea ciupercilor în alimentație a modificat tipul de bacterii care trăiesc în intestin, ce sunt implicate în procesul digestiv și stabilesc nivelul de energie. Unele specii de bacterii sunt asociate cu oamenii ce au un metabolism cu arderi puternice, altele cu oamenii predispuși la obezitate.

"Îmi place ideea de a include secretele medicinei tradiționale chinezești în știință. Bacteriile joacă un rol central în procesul de creștere și pierdere în greutate, favorizând extragerea energiei din alimente. Însă nu este vorba despre o pastilă magică. Niciun tip de extract din plante nu va putea salva o persoană care consumă băuturi acidulate și nu are o alimentație echilibrată”, a declarat Colin Hill, microbiolog al Universității College Cork din Irlanda.