Industria alimentara din SUA are la dispoziție 3 ani pentru a elimina grasimile trans artificiale din alimente, conform directivei FDA (Administratia americana pentru Alimente si Medicamente), pentru ca sunt un factor major in declansarea bolilor de inima. Desi au fost reduse substantial din alimente, inca exista in produse populare precum popcornul pentru microunde, placintele si prajiturile ambalate, pizza congelata si margarina.

AlimenteFoto: MorgueFile.com

Decizia FDA este finala si va urmari inlaturarea grasimilor trans articifiale din alimente pana in 2018. Se estimeaza ca aceasta schimbare ar putea preveni 20.000 de infarcte pe an si 7000 de morti cauzate de boli de inima, scrie nytimes.com.

Ce sunt grasimile trans artificiale?

Grasimile trans artificiale sunt un tip de grasimi nesaturate care nu sunt intalnite in natura si sunt mai ieftine decat grasimile animale saturate, cum ar fi untul. Mult timp s-a crezut ca sunt mai sanatoase.

Grasimile trans artificiale (hidrogenate sau industriale) se formeaza cand uleiul vegetal este tratat cu hidrogen gazos si se transforma intr-o structura solida, in cadrul unui proces numit hidrogenare.

Spre deosebire de grasimile saturate care nu au o legatura dubla, cele nesaturate au cel putin o legatura dubla in structura lor chimica.

De ce se folosesc grasimile trans in alimentatie

  • prelungesc termenul de valabilitate al produsului
  • confera un aspect atragator
  • se prelungeste prospetimea produsului.

Alimente in care se gasesc grasimi trans

  • margarina, frisca si smantana vegetala;- pop-corn pentru cuptorul cu microunde;
  • prajituri, biscuiti, fursecurile, aluat de placinta sau pizza congelata, chifle pentru hamburgeri;
  • amestecuri de prajituri, placinte si ciocolata instant;
  • alimente prajite - cartofi prajiti, gogosi;
  • produse semi-preparate congelate;

Citeste si The Scientific Case for Banning Trans Fats - Scientific American