Un studiu recent, publicat în jurnalul științific Nature Neuroscience, a descoperit legătura dintre potențialul creativ și predispoziția de a dezvolta boli mintale, informează sprind.org.uk.

Creativitatea si bolile psihice Foto: MorgueFile.com

Genele care stimulează creativitatea pot crește riscurile de dezvoltare a tulburării bipolare și schizofreniei, așa cum reiese din studiul efectuat recent de către un grup de cercetători finlandezi din domeniul psihiatriei.

Studiul, făcut pe un eșantion de 82,292 de oameni, analizează legătura genetică dintre nivelul de creativitate și prezența bolilor psihice, din care rezultă că este mai probabil ca oamenii cu profesii creative să aibă cazuri de tulburări bipolare în rândul membrilor familiei.

”Descoperirile noastre sugerează că oamenii creativi pot avea o predispoziție genetică de a gândi diferit, care, împreună cu alți factori biologici și de mediu, poate deveni dăunătoare, ducând la apariția bolilor psihice”, afirmă Robert Power, unul dintre autorii studiului.

"Pentru majoritatea tulburărilor psihice nu se cunosc căile biologice ce duc la declanșarea bolilor, însă o idee care a câștigat credibilitate este aceasta: că aceste tulburări reflectă, mai degrabă, extremele spectrului normal al comportamentului uman, decât o boală psihică distinctă. Observând aceste legături biologice, care se stabilesc între anumite tipuri normale de comportament, precum creativitatea, și diferite boli psihice, putem a avea o mai bună înțelegere a proceselor mintale care conduc la declanșarea acestor boli”, a declarat Robert Power.