Cardul national de asigurari sociale de sanatate va deveni operational incepand cu 1 februarie 2015 si va putea fi utilizat de catre asigurati la medicii de familie, in spitale si in farmacii, precum si de catre furnizorii de servicii medicale, medicamente sau dispozitive medicale, informeaza Guvernul. Pentru o perioada de trei luni, respectiv intre 1 februarie si 30 aprilie, cardul de sanatate va putea fi utilizat in paralel cu sistemul actual, urmand ca incepand cu 1 mai utilizarea acestui document in sistemul de asigurari sociale de sanatate sa devina unicul instrument de validare a serviciilor medicale.

Guvernul a aprobat astazi o Hotarare care modifica normele de aplicare privind cardul national de asigurari sociale de sanatate.

Potrivit actului normativ, serviciile medicale pentru situatiile de urgenta medico-chirurgicala se acorda in conditiile actelor normative in vigoare, fara a fi necesar cardul national de asigurari sociale de sanatate.

Persoanele care vor implini varsta de 18 ani dupa 1 februarie 2015 sau dobandesc calitatea de asigurat prin plata contributiei ulterior acestei date si, ca urmare, nu li s-a emis inca un card national de sanatate, vor face dovada calitatii de asigurat in baza unei adeverinte de asigurat eliberata de casa de asigurari de sanatate. Aceasta adeverinta este valabila pana la data la care asiguratul intra in posesia cardului, dar nu mai tarziu de 30 de zile de la data emiterii acestuia.

Persoanele care refuza in mod expres, din motive religioase sau de constiinta primirea cardului national, vor depune o declaratie pe proprie raspundere in acest sens la casa de asigurari de sanatate la care sunt luate in evidenta, insotita de cardul national, in situatia in care acesta a fost distribuit. Aceste persoane vor face dovada calitatii de asigurat pe baza adeverintei de asigurat, avand o valabilitate de trei luni, eliberata la solicitarea asiguratului de catre casa de asigurari de sanatate la care este luat in evidenta.

Cardurile nationale de sanatate nedistribuite si predate de catre operatorul de servicii postale la casele de asigurari de sanatate urmeaza a fi distribuite asiguratilor de catre casele de asigurari de sanatate, fie prin prezentarea acestora la sediul casei de asigurari de sanatate la care este luat in evidenta asiguratul, fie prin intermediul medicilor de familie, cu ocazia primei prezentari in vederea acordarii unui serviciu medical.