Decesul angajatului cu suspiciune de gripa de la Aeroportul din Sibiu a fost provocat de tromboembolie pulmonara si pneumonie acuta interstitiala, pe fondul altor afectiuni, medicii legisti excluzand in acest caz decesul din cauza gripei, a miercuri informat Ministerul Sanatatii (MS), potrivit Agerpres. De asemenea, potrivit ministerului, cazul de gripa confirmat si anuntat de Directia de Sanatate Publica (DSP) Sibiu este unul mai vechi, dintre cele trei cazuri anuntate anterior de MS.

"In legatura cu suspiciunile de gripa la trei persoane angajate la Aeroportul International Sibiu, care au fost internate la Spitalul Judetean de Urgenta din Sibiu, in urma anchetei dispuse de ministrul Sanatatii, DSP Sibiu ne-a comunicat rezultatele anchetei epidemiologice: in urma examenului anatomo-patologic, s-a dovedit faptul ca decesul persoanei din data de 6 ianuarie 2014, in sectia ATI, a avut drept cauza diagnosticul de tromboembolie pulmonara si pneumonie acuta interstitiala, pe fondul altor co-morbiditati. Diagnosticul stabilit de medicii legisti exclude decesul din cauza oricarei forme de gripa", a precizat Ministerul Sanatatii intr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, celelalte doua persoane cu suspiciune de gripa au fost internate, izolate, li se administreaza tratament specific si li s-au prelevat probe in vederea efectuarii testelor la Institutul Cantacuzino, care vor fi incheiate miercuri. "Persoanele respective sunt stabile si, in acest moment, manifesta forme usoare de infectie acuta respiratorie. Acestea nu au avut niciun contact cu persoana decedata. Printre atributiile de serviciu ale acestor trei persoane de la aeroport nu intra contactul direct cu pasagerii", arata MS.

Ministerul precizeaza ca, pana in prezent, la nivelul Romaniei, evolutia infectiilor respiratorii acute se incadreaza intre limitele prognozate. De asemenea, de la inceputul sezonului rece si pana in prezent au fost detectate numai trei cazuri de gripa si nu a existat niciun deces din aceasta cauza.

UPDATE 1: Intr-un comunicat ulterior, ministerul a anuntat ca acel caz confirmat si anuntat de DSP Sibiu este unul mai vechi, dintre cele trei cazuri deja anuntate. "Ca urmare a anuntului facut de purtatorul de cuvant al DSP Sibiu, Simona Berariu, referitor la un caz de gripa confirmat, Ministerul Sanatatii face urmatoarele precizari: cazul de gripa confirmat si anuntat de DSP Sibiu este unul mai vechi si face parte din cele trei cazuri anuntate de Ministerul Sanatatii", se precizeaza in comunicat.

Directorul adjunct al DSP Sibiu, Adela Morar, a declarat miercuri pentru Agerpres ca nimeni nu a murit in acest an si nici anul trecut de vreun tip de gripa la Sibiu, iar singurul pacient confirmat cu gripa porcina a fost deja externat si este complet vindecat.

"Avem un caz confirmat de gripa porcina, care a fost externat, pacientul este bine, vindecat. Acum avem doi pacienti, angajati ai Aeroportului International din Sibiu, care sunt internati la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, insa nu avem nicio confirmare ca ar avea gripa", a precizat Adela Morar.

Purtatorul de cuvant al DSP Sibiu, Simona Berariu, a spus ca acestia se afla la Sectia Clinica Infectioase si ca probele recoltate de la ei sunt analizate la Institutul Cantacuzino.

UPDATE 2: Intr-un nou comunicat, Ministerul Sanatatii anunta ca, in urma rezultatelor comunicate de Institutul Cantacuzino, din cele doua suspiciuni, a fost confirmat un singur caz de gripa umana, AH3N2, celalalt fiind infirmat. "In prezent, starea persoanei contamitate cu virusul gripal uman este stabilizata si se afla sub tratament specific in Spitalul Judetean de Urgenta din Sibiu", precizeaza MS.

_____________

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Sibiu au anuntat, miercuri, ca a fost confirmat un caz de infectare cu virusul gripal AH1N1 la un barbat de 34 de ani din localitatea Mihaileni, starea acestuia fiind buna, transmite Mediafax.

Purtatorul de cuvant al DSP Sibiu, Simona Berariu, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca s-au primit rezultatele de laborator pentru analizele prelevate de la un pacient care prezinta simptome specifice ale gripei.

"In ceea ce priveste circulatia virusurilor gripale in judetul Sibiu, in ultimul raport al Compartimentului de Epidemiologie am primit si prima confirmare de izolare de virus, AH1N1, virusul pandemic, la o persoana de 34 de ani, de sex masculin, care nu locuieste in Sibiu, ci intr-una dintre comunele invecinate", a declarat Simona Berariu.

Potrivit acesteia, barbatul, din localitatea Mihaileni, este in stare buna, se afla acasa si este sub tratament, fiind aproape vindecat.

Acesta este, potrivit oficialilor DSP Sibiu, primul caz de gripa confirmat in judetul Sibiu in acest an, analizele pentru alte doua suspiciuni de gripa fiind in lucru.

Astfel, doi angajati ai Aeroportului Sibiu care au fost internati cu afectiuni respiratorii, in urma decesului unui coleg care avea afectiuni similare, sunt suspecti de gripa, tipul virusului urmand sa fie aflat dupa primirea rezultatelor de laborator, au anuntat, tot miercuri, reprezentantii DSP Sibiu.