Bolnavii de hepatita C care nu raspund la terapia standard nu au alta optiune terapeutica in prezent, in Romania. In alte tari din Europa exista tratamente inovatoare compensate care acorda o sansa la viata bolnavilor. Romania se poate alinia la aceste standarde europene prin introducerea terapiei triple pe lista medicamentelor compensate. Dr Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infectioase 'Prof Dr Matei Bals", a discutat online despre cat de importanta este cea de-a treia molecula inovatoare in tratamentul bolnavilor de hepatita C care nu mai au nicio speranta.

Dr. Adrian MarinescuFoto: Hotnews

Dr. Adrian Gabriel Marinescu, doctorand in Hepatologie in Kiel, Germania, este medic primar boli infectioase la Institutul de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals. Pe parcursul carierei sale a fost implicat in mai multe studii clinice de cercetare cu pacienti afectati de hepatita cronica cu virus hepatitic C. In ultimii ani s-a specializat in efectuarea elastografiei hepatice - o metoda noninvaziva care stabileste cu precizie fibroza hepatica si care inlocuieste biopsia.

Fragmente din interviul video:

  • Procentul statistic al bolnavilor de hepatita C din Romania este undeva in jur de 3.5%, ceea ce inseamna la nivelul Europei o prevalenta medie. Ca sa ne facem o idee ar trebui sa ne gandim ca avem un numar cuprins intre 650.000 si 700.000 de persoane infectate. Precizez ca e un calcul statistic, nu sunt pacienti, multi dintre ei nu au un diagnostic in acest moment.
  • In mod cert pacientii care nu au raspuns la terapia standard au in acest moment cea mai buna solutie prin tripla terapie. Pentru pacientul care se afla la primul tratament, exista niste factori de precizie care pot sa ne spuna daca va face terapie standard sau tripla terapie. Acestia vor fi inclusi in noul protocol, in asa fel incat sa nu fie nevoie sa asteptam un an de zile pentru un pacient care ar putea sa beneficieze de tripla terapie din momentul initial.
  • Indiferent de tipul de pacient ("non-responder" sau un pacient care a raspuns partial sau unul care are recadere), asa cum rezulta din toate studiile clinice, prin tripla terapie, practic triplam sansa de a avea un raspuns viral sustinut, triplam sansa ca pacientul sa aiba o viremie nedetectabila la 6 luni de la terminarea tratamentului.
  • In primul rand ar trebui ca noul medicament din tripla terapie sa fie introdus pe lista medicamentelor compensate, iar in urmatorul interval de timp sa poata fi decontat prin CNAS. Acest medicament exista in Romania, dar costul pentru tripla terapie nu poate fi suportat altfel. Ca sa gandim intr-o nota optimista, speram ca acest lucru sa se intample in curand, in cateva luni, pentru ca reprezinta o sansa pentru pacientii care nu au raspuns la terapia standard.

Urmariti integral materialul video:

Nota: Aceasta intalnire online a fost realizata cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Hepatitei (28 iulie).