Ginecomastia reprezinta dezvoltarea excesiva a sanului la barbat. Ea poate sa fie fiziologica (adica normala) in cursul a trei perioade din viata. Ginecomastia patologica poate sa apara prin mai multe mecanisme.

La scurt timp dupa nastere din cauza hormonilor mamei poate fi stimulata cresterea sanului atat la fetite cat si la baieti. De obicei dureaza cateva saptamani si poate fi insotita si de o secretie lactata. Dispare spontan, nu necesita tratament.

La pubertate (peste 50% dintre baieti prezinta ginecomastie in aceasta perioada). Poate interesa doar unul dintre sani sau ambii, poate fi simetrica sau asimetrica. In general dispare dupa aproximativ 3 ani de la aparitie, dar in pana la 20% dintre cazuri poate persista si dupa 20 de ani.

La barbatii in varsta (peste 60 de ani) – mecanismele implicate ar putea fi in acest caz, scaderea testosteronului odata cu inaintarea in varsta corelata cu o crestere a procentului de tesut gras (care transforma testosteronul, hormon masculin, in estrogen, hormon feminin) precum si medicatiile multiple care sunt administrate pentru alte afectiuni si care pot determina ginecomastie.

Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro