Expunerea la fumatul pasiv a scazut sensibil in ultimii trei ani in locurile in care se consuma bauturi alcoolice si ceva mai accentuat in cele de alimentatie publica din Romania, dar procentul romanilor care afirma ca au de suferit din cauza acestui viciu la locul de munca este unul dintre cele mai mari din statele UE, indica un document de lucru al Comisiei Europene (CE) utilizat la redactarea unui raport privind situatia la zi din domeniu, dat publicitatii vineri la Bruxelles si citat de Agerpres.

Conform documentului de lucru al CE, in Romania expunerea la fumatul pasiv a scazut intre 2009 si 2012 in locurile in care se consuma bauturi alcoolice, dar continua sa se mentina la un nivel de peste 80%. Din acest punct de vedere, Romania este depasita in Uniunea Europeana doar de Bulgaria si Grecia, cu peste 90% grad de expunere, dar si de Luxemburg (circa 85%), in conditiile in care in aceste ultime doua state acesta a crescut in ultimii trei ani.

Situatia Romaniei este una mai buna din punctul de vedere al expunerii la fumatul pasiv in locurile de alimentatie publica, unde gradul de expunere a scazut sub 60% in 2012, tara noastra fiind depasita in clasament de Cehia (peste 60%), Bulgaria si Grecia, cu peste 80% fiecare. La polul opus se situeaza state ca Belgia, Spania, Olanda sau Polonia, cu un grad de expunere la fumatul pasiv de sub 10%, care au inregistrat progrese semnificative din acest punct de vedere in ultimii trei ani.

In ceea ce priveste protectia la locul de munca, aproape 15% dintre romani, in scadere sensibila fata de 2009, au afirmat in 2012 ca sunt expusi fumatului pasiv mai mult de o ora pe zi, locul al treilea in UE la criteriul respectiv. Situatia cea mai grava din acest punct de vedere o are Grecia, cu 25% dintre respondenti afirmand ca se confrunta cu aceasta situatie la locul de munca si apoi Cipru, cu aproape 20% dintre salariati declarand ca au de suferit din cauza fumatului pasiv mai mult de ora pe zi.

Situatia este diferita la domiciliu, unde 35,4% dintre romani afirma ca sunt expusi efectelor nocive ale fumului de tigara, un procent totusi mai mic decat cele din Ungaria (44%), Polonia (44,2%) sau Suedia (76%).

La nivel general, apreciaza raportul CE, protectia impotriva fumatului pasiv s-a ameliorat considerabil in UE, in conditiile in care, in 2012, 28% dintre europeni au fost expusi fumatului pasiv in baruri, fata de 46% in 2009.

Documentul se bazeaza pe rapoartele individuale elaborate de cele 27 de state membre in urma recomandarii Consiliului privind mediile fara fum de tutun din 2009, care solicita guvernelor sa adopte si sa puna in aplicare legi pentru a-si proteja pe deplin cetatenii de expunerea la fumul de tutun in spatiile publice inchise, la locul de munca si in mijloacele de transport in comun.

Raportul infirma preocuparile legate de impactul negativ al interdictiei de a fuma asupra veniturilor barurilor si restaurantelor, aratand ca impactul economic a fost limitat, neutru si chiar pozitiv de-a lungul timpului. De asemenea, raportul ilustreaza faptul ca unele state membre au ramas in urma in ceea ce priveste adoptarea unor legi cuprinzatoare referitoare la protejarea sanatatii populatiei si in ceea ce priveste aplicarea legilor in domeniu.

Documentul noteaza ca desi toate statele membre noteaza ca au adoptat masuri pentru a-si proteja cetatenii de expunerea la fumul de tutun, punerea in aplicare a legislatiei pare a fi o problema in unele tari. In special s-a dovedit a fi dificil de pus in aplicare legislatia cu derogari, respectiv privitoare la fumatul in spatii special amenajate.

Belgia, Spania si Polonia sunt exemple de tari in care, intr-o perioada scurta de timp, adoptarea unei legislatii cuprinzatoare a dus la scaderi foarte semnificative ale ratelor de expunere, noteaza raportul.