Incepand cu luna iunie, medicii vor putea prescrie retete in sistem electronic, acest program urmand sa devina obligatoriu incepand cu 1 iulie, a declarat, vineri, directorul general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dr. Dorin Ionescu, pentru Mediafax.

"Sistemul privind prescrierea electronica a retetelor este pregatit sa intre in functiune la 1 iunie. Astfel, medicii ar putea prescrie retetele in acest sistem incepand cu acesta zi, dar nu vor fi obligati. Este nevoie de o pregatire in acest sens", a explicat Dorin Ionescu. Acesta a precizat ca, incepand din 1 iulie, medicii vor fi obligati sa prescrie retetele in sistem electronic.

"Din 1 iulie, insa, medicii vor fi obligati sa prescrie retetele in sistem electronic. Totusi, timp de cateva luni, prescrierea electronica va functiona in paralel cu cea clasica, pana la sfarsitul anului", a adaugat directorul general al CNAS.

Fostul presedinte al CNAS, Lucian Duta, anunta, in martie, ca a obtinut fonduri europene nerambursabile in valoare totala de aproximativ 40 de milioane de euro, pentru implementarea prescriptiei si a dosarului electronic si ca "din 1 iunie, va demara sistemul de prescriere electronic, care va functiona o perioada in paralel cu cel de acum".

Reteta electronica va face parte dintr-o platforma integrata complexa intitulata "Platforma informatica a asigurarilor de sanatate - PIAS". Principalele beneficii ale acestei platforme vizeaza administrarea informatica unitara si managementul deciziilor, cresterea performantelor in acordarea serviciilor, facilitarea raportarii si decontarii acestora, dar si monitorizarea si controlul utilizarii fondurilor.