Distributia cardurilor nationale de sanatate incepe in 1 august, cu intarziere de cinci ani, putand fi livrate cate un milion de documente pe luna, iar in noiembrie folosirea acestora va fi experimentata mai intai intr-un singur judet, a anuntat, miercuri, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, transmite Mediafax.

Potrivit Legii sanatatii 95/2006, cardul national de sanatate trebuia sa fie introdus pana la sfarsitul anului 2007. Acest lucru nu s-a intamplat si abia la 1 august va putea incepe distributia cardului national de sanatate, a spus presedintele CNAS.

Cardul national, impreuna cu prescriptia electronica si cu dosarul electronic, fac parte din "Platforma informatica a asigurarilor de sanatate - PIAS", a mai spus Duta.

Presedintele CNAS a precizat ca atat cardul, cat si prescriptia electronica reprezinta masuri pentru eliminarea fraudei din sistem si pentru verificarea prescrierilor.

Valoarea unui card este putin peste doi euro, fiecare asigurat urmand sa beneficieze de un astfel de document, a mai spus Lucian Duta.

Lucian Duta a precizat ca Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) este baza pentru introducerea elementelor noi, respectiv prescriptia electronica si cardul national de sanatate in 2012 si dosarul electronic 2013.