Romania, la nivelul Uniunii Europene, reprezinta cel de-al cincilea mare consumator de medicamente generice, deci nu putem spune ca in Romania nu se consuma medicamente generice. Pentru acest tip de medicamente diferenta de pret o plateste pacientul, care alege sa isi ia un alt produs cu aceeasi substanta activa, iar povara financiara nu cade in spinarea statului. Problema apare atunci cand vorbim de medicamente inovative, care nu au echivalent generic. Sunt boli care nu se pot trata cu medicamente generice, iar Romania trebuie sa ia o decizie daca vrea su nu sa trateze aceste boli, sustine Florentin Scarlat - External Affairs & Communications Manager MSD Romania si reprezentant Local American Working Group.

Florentin ScarlatFoto: Smile Media

Fragmente din inregistrarea realizata in studioul HotNews.ro:

  • Nu numai industria farmaceutica poate genera crestere economica pe termen lung, ci si intregul sistem de sanatate; poate duce la scaderea dizabilitatilor, ceea ce va creste, in mod normal, productivitatea muncii, dar va scadea in acelasi timp resursele pe care cetatenii bolnavi le consuma din sistemul de sanatate, din sistemul de asigurari sociale.
  • Daca ne uitam la media tarilor dezvoltate din Europa, vedem ca impactul Disability-Adjusted Life Year (DALY) este de 10.000 de ani pierduti la o populatie de 100.000 de locuitori, in timp ce in Romania se ajunge la 16.000 de ani pierduti la aceeasi populatie.
  • Sistemul de sanatate este finantat in mare parte de industria farmaceutica. Nivelul datoriilor pe care statul le are catre farmacii, iar farmaciile catre distribuitori si, in cele din urma, catre producatori, se ridica la 5 miliarde de lei. Sunt bani pentru care industria farmaceutica nu primeste dobanda.
  • Daca ne uitam la taxa de claw-back, anul trecut, aproape un sfert din vanzarile companiilor farmaceutice in sistem de compensare a fost platit ca taxa de claw-back.
  • Daca se investeste 5% pe un termen de 10 ani din PIB in sectorul de sanatate, se poate ajunge la o crestere a PIB cu 6%, respectiv 5 miliarde de euro la nivelul anului 2010. Starea de sanatate ideala nu se poate atinge nicaieri in lume, dar se poate imbunatati. Imbunatatirea crestii starii de sanatate duce la cresterea produsului intern brut.
  • O populatie care traieste mai mult consuma mai multe medicamente
  • Romania, la nivelul Uniunii Europene, reprezinta cel de-al cincilea mare consumator de medicamente generice

Urmariti integral interviul video: