Guvernul a aprobat un proiect de ordonanta de urgenta privind trecerea Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) in coordonarea Ministerului Sanatatii, a declarat Ritli Ladislau, ministrul sanatatii. "In conditiile pastrarii autonomiei CNAS si a functiei de ordonator principal de credite a presedintelui CNAS, Ministerul Sanatatii va avea un rol de coordonator a CNAS, adica va fi o corelare a politicilor ministerului cu politicile financiare ale serviciilor de sanatate", a precizat ministrul. Potrivit acestuia, CNAS va prezenta Ministerului Sanatatii rapoarte trimestriale si anuale. De asemenea, ministrul sanatatii va putea participa la sedintele consiliului de administratie fara a avea drept de vot.

Ministerul va fi factorul coordonator, iar deciziile vor fi luate in consens, sustine ministrul sanatatii.

Practic, ministerul va avea drept de avizare a proiectelor privind bugetul de venituri si cheltuieli, a actelor normative initiate de CNAS, a planului de activitate, a raportului anual si chiar a statutului acestei institutii.

In functie de documente, ministerul va putea da un aviz simplu, care este consultativ, sau un aviz conform, care este obligatoriu. In cazul bugetului administrat de CNAS Ministerul Sanatatii va putea da doar un aviz simplu, cele doua institutii urmand sa ajunga la intelegere printr-un acord.

"Ministrul Sanatatii este invitat permanent al Consiliului de Administratie, prezideaza chiar, fara drept de vot", a spus ministrul. CNAS va raspunde in in fata Guvernului, dar si in fata ministerului pentru intreaga activitate.

"Privind celelalte case de asigurari din subordinea CNAS, respectiv Casa Apararii, Ordinii Publice, Sigurante Nationale si Autoritatii Judecatoresti, sunt valabile mai departe prevederile legale care privesc casele judetene, dar aici se pastreaza specificul fiecarui domeniu. La nivelul Casei Transport, Constructii, Turism, este nevoie de aviz conform al Ministerului Turismului", a precizat Ladislau Ritli.

In ceea ce priveste preşedintel CNAS, acesta va fi numit in continuare de premier.

"Consider ca s-a rezolvat o normalitate in relatiile dintre cele doua institutii", a mai afirmat ministrul.