Virusul gripei porcine si-a schimbat sezonalitatea si se transmite la cald, astfel ca asteptarile au in vedere cel mai neplacut scenariu cu privire la raspandirea bolii, a anuntat vineri directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. ''Teoretic, virsul ar trebui sa se transmita iarna, dar structura lui s-a modificat si a devenit rezistent la caldura. El are 60% structura porcina, 20% structura aviara, 20% structura umana'', a precizat profesorul.

Iata cele mai importante declaratii:

  • Noi stim ca virusul gripal poate, in general, sa-si dezvolte virulenta prin transmitere de la om la om. Speram sa nu se intample asta.
  • Pe 26 mai s-a inregistrat un varf de crestere si ne asteptam si la alte varfuri. Cele mai multe cazuri inregistrate in Europa sunt in Marea Britanie si Spania. In emisfera sudica sunt cele mai multe cazuri, ceea ce inseamna ca virusul are o particularitate, se transmite la cald.
  • Analizele in derulare: la Londra se fac verificari pentru definirea tulpinei virale. Institutul Catancuzino este centrul de referinta pentru Europa de sud-est. La Londra se aduna probele din toata lumea, se verifica daca sunt mutatii si daca este stabil virusul, pentru a se putea produce vaccinuri.
  • In total, in Europa exista 34 cazuri noi si 456 cumulate. Dintre acestea 456, 200 sunt cu transmitere in interiorul tarilor respective - Marea Britanie, Spania, Italia Germania si Belgia. In lume, in acest moment, sunt 15.010 cazuri cumulate confirmate si 103 decese.
  • Din totalul infectiilor, circa 70% sunt usoare, se manifesta 2-3 zile si nu necesita tratamente necesare, 28% sunt infectii medii si 1-2% necesita tratament la terapie intensiva.
  • Tatal femeii de 30 de ani si copilul de un an si doua luni al acesteia raman sub medicatie. Femeia si celalalt copil al sau, care nu este infectat cu virusul H1N1, sunt si ei in spital.
  • Urmeaza sa se discute momentul externarii.
  • Persoanele care s-au aflat in legatura stransa cu cei trei pacienti sunt izolate la domiciliu si se afla sub supraveghere medicala.

Primul caz de gripa porcina din Romania a fost constatat miercuri, la o femeie in varsta de 30 de ani sosita pe 23 mai de la New York, dupa o escala la Paris. Ea s-a prezentat la medic dupa ce a facut febra mai mare de 38 de grade si tusea. Primele analize ale femeii suspecte de gripa porcina au fost facute la Institutul Cantacuzino, iar pentru confirmare imbolnavirii, au fost trimise probe la laboratorul specializat din Londra.

Simptomele imbolnavirii de gripa porcina apar la aproximativ sapte zile de la infectarea cu virusul H1N1. In primele doua zile de la debutul bolii, aceasta este extrem de contagioasa.

Care este legatura dintre gripa porcina, gripa aviara si Donald Rumsfeld?

Donald Rumsfeld, fostul secretar de stat american in Aparare, a condus timp de patru ani, intre 1997 si 2001, firma californiana Gilead Sciences, care produce Tamiflu, medicament recomandat in gripa porcina si aviara. El refuza sa raspunda daca mai detine actiuni din portofoliul companiei, nota publicatia britanica Daily Mail la inceputul acestei luni.

Un asociat al sau a fost la fel de tacut: "Nu-si discuta in public finantele sale private."

Este evident insa ca, daca Rumsfeld detine in continuare actiuni, are un beneficiu urias de pe urma cererilor de Tamiflu. Numai Ministerul Sanatatii din Marea Britanie a achizitionat un stoc suficient pentru trei sferturi din populatia tarii.

Drepturile de licenta ale firmei Gilead Sciences au fost vandute in 1996 catre concernul elvetian Hoffman-La Roche. Potrivit contractului, Rumsfeld primeste inca un procent de 14-22% din incasari.

Acum patru ani, Rumsfeld a castigat circa 3 milioane de lire sterline din vanzarile Tamiflu pentru gripa aviara.