Ministerul Afacerilor Externe isi exprima convingerea ca restrictiile impuse romanilor pe piata fortei de munca spaniole vor fi ridicate cat mai curand si subliniaza ca in textul deciziei Comisiei Europene se face referire la faptul ca restrictiile reprezinta o derogare de la aplicarea principiului fundamental al Uniunii: libera circulatie a lucratorilor.

MAE a precizat, joi, pentru Agerpres, ca autoritatile romane au luat nota de decizia Comisiei Europene referitoare la masurile autoritatilor de la Madrid de a reintroduce restrictii pe piata fortei de munca pentru cetatenii romani, iar documentul se afla in analiza institutiilor de resort. Potrivit sursei citate, decizia Executivului european este una tehnica si se fundamenteaza pe analiza situatiei socio-economice si a pietei fortei de munca din Spania, confruntata cu o rata foarte ridicata a somajului.

Pozitia autoritatilor de la Bucuresti conform careia se impune o evaluare periodica a acestor masuri, in functie de evolutiile privind piata muncii din Spania, este reflectata in decizia Comisiei. Astfel, conform documentului, Spaniei ii revine obligatia de a monitoriza indeaproape dezvoltarile de pe piata muncii si de a furniza COM date statistice trimestriale care sa reflecte evolutiile de pe piata muncii, pe sectoare de activitate si pe profesii. Primul raport trimestrial trebuie prezentat de autoritatile spaniole inainte de 31 decembrie 2011, afirma MAE.

Sursa citata subliniaza ca decizia Comisiei prevede de o maniera clara ca executivul european are posibilitatea, in functie de aceste raportari trimestriale, de a limita campul de aplicare a restrictiilor generale. Un exemplu dat de Comisie se refera la activitatile salariale care necesita o diploma universitara. De asemenea, Comisia poate modifica durata restrictiilor, prevazuta initial pana la 31 decembrie 2012, daca in functie de raportarile trimestriale estimeaza ca actualul context care a determinat adoptarea restrictiilor s-a schimbat.

Pentru a se asigura o informare corecta si in timp real a celor interesati, la 3 august Guvernul a aprobat infiintarea unui serviciu de contact-center cu apelare prin linie telefonica si posta electronica care sa ofere informatii si consiliere lucratorilor romani din Spania si celor care doresc informatii despre noile reglementari privind piata muncii din Spania.

De asemenea, autoritatile romane se afla in dialog permanent cu partea spaniola pe aceasta tema, o prima intalnire a Grupului de lucru dedicat acestei probleme urmand a avea loc in perioada imediat urmatoare: "Avem doua saptamani pentru a analiza in detaliu decizia Comisiei si a decide asupra pasilor urmatori la nivelul Consiliului Uniunii Europene. Reamintim ca orice stat membru poate contesta decizia Comisiei la nivelul Consiliului UE in termen de doua saptamani de la publicarea deciziei executivului comunitar", precizeaza MAE.