​​Cine crede ca cersitul nu e o „arta“, se inseala. Deghizati in tigri, gorile, pui galbeni de gaina sau Mickey Mouse, cersetorii romani au atacat Pariser Platz si centrul Berlinului. La inceput amuzati, apoi enervati, vizitatorii din capitala germana au chemat politia. Unii dintre costumati, nemultumiti cu banii primiti, devenisera agresivi, scrie Die Welt. Insa prea multe nu se pot face, caci inventivitatea cersetorilor romani i-a luat pe nepregatite pe nemti si legislatia lor.

Zambiti, va rog!Foto: Hotnews

Cersetoria de carnaval a inceput in urma cu trei saptamani. Amestecandu-se cu grupurile de turisti, cersetorii se lasa fotografiati, sau chiar se agata de acestia pentru poze, cerand apoi bani. Insa cat li se da de bunavoie, nu ajunge. O tanara de 22 de ani spune: „Mickey Mouse a venit voios la noi si am facut fotografii“. Insa cand i-a platit doar 60 de centi in locul celor 2 euro ceruti, figura costumata s-a burzuluit. Alti vizitatori s-au plans ca, la refuzul de a plati, au fost prinsi de maneca sau chiar urmariti pe strada.

Sambata trecuta au fost retinute doua femei (23, respectiv 29 de ani) si doi minori, o fata de 14 si un baiat de 13 ani. Toti cei patru erau din Romania. Deoarece cersetoria lor a luat o turnura agresiva, politia a intervenit. Dupa ce le-au fost luate datele personale, cei patru au primit interdictie de frecventare a zonei Brandenburger Tor. Costumele le-au fost confiscate si vor fi distruse, a declarat un purtator de presa al politiei, publicatiei citate.

Fortele de ordine germane s-au aflat totusi in impas. Desi reclamatiile au curs garla, cersetorii costumati au fost initial considerati „artisti“, carora li se permite colectarea de donatii pe strada. In Germania, cersetoria nu este interzisa. Ea poate fi insa pedepsita, daca e practicata agresiv. Practicata cu regularitate, activitatea devine „ocupatie“ si astfel, impozitabila.

„Mickey Mouse cu mana intinsa“ nu e prima smecherie de cersit observata in Germania. In fiecare primavara cu ploi torentiale, apar „cersetorii de inundatii“, care cer bani pentru sinistratii din Romania, pe strazi sau batand din usa in usa.