Azi, 15, si maine, 16 mai, se desfasoara alegeri administrative partiale, in peste 1100 de localitati din Italia. Romanii din Peninsula, fiind cetateni comunitari, au dreptul de a participa la scrutin, atat in calitatea de alegatori, cat si in cea de candidati. Conform normativei europene, toti cetatenii UE se pot prezenta pentru un post de consilier in primarii, dar nu pot candida pentru functia de primar.

Pentru a putea intra in cabina de vot, insă, românii au nevoie de un carnet electoral, pe care l-au putut solicita in birourile electorale ale primăriilor de reşedinţă, inscriidu-se pe aşa numitele “liste electorale suplimentare”.

25.000 de români inscrişi pe listele electorale

Aproape 25.000 de români s-au inscris, astfel, pe listele electorale din Italia, pentru a vota, conform cifrelor furnizate de Ministerul italian de Interne şi preluate de portalul “Stranieri in Italia” si "Gazeta Romaneasca" (numărul cererilor a fost actualizat cu 15 zile inainte de data alegerilor, n. red.). Din cei 24.302 români inscrişi pe liste, 13.654 sunt femei, restul de 10.648 - bărbaţi. O cifră infimă, dacă ţinem cont de faptul că numărul românilor cu reşedinta in Italia este de aproape un milion, dintre care sute de mii cu drept de vot.

La Napoli, doar 68 de români pot vota

Tinând cont de cifrele difuzate de ministerul de Interne (actualizate cu 15 zile inainte de scrutin), interesul românilor faţă de alegerile administrative apare drept scăzut, cel puţin in câteva oraşe-cheie. In primul rând, la Torino, unde ponderea românilor este cea mai ridicată, raportat la numărul localnicilor. Aici, doar 2633 de români au solicitat carnetul electoral, dintr-un total de 42000 de conaţionali rezidenţi cu drept de vot: adică aproximativ 6% din potenţialul electoral. La Milano vor putea vota doar 755 de români, din cei circa 10.000 de conaţioali stabiliţi in localitate, adică un procent de 7,55%. La Bologna, numărul românilor inscrişi pe liste este de 503, iar la Napoli doar 68 de români s-au inscris pe liste pentru a vota.

Record de candidaţi români

Mult mai entuziaşti au fost românii care au decis să candideze, in ciuda faptului că sunt la prima experienţă politică şi că pot conta doar pe o mică parte a electoratului format din conaţionali. Astfel, 53 de cetăţeni români au cerut şi obţinut de la Autoritatea Electorală Permanentă de la Bucureşti certificatul necesar depunerii candidaturii. La cei 53 de temerari se mai adaugă, bineinţeles, şi românii cu cetăţenie italiană, care nu au avut nevoie de documentul emis de autorităţile din ţară.

Cei 13 din Torino

Dar cine sunt candidaţii români care aspiră la un fotoliu de consilier in primăriile din Italia? La Torino, numărul aspiranţilor a atins cifra 13. Candidaţii români sunt impărţiţi in toate grupările politice: listele aşa numiţilor “Pensionaţi”- cinci candidaţi, Partidul democrat- de stânga (Cristian Igescu, Geanina Toma), Popolo della Libertà (medicul Sorin Parastie), sau chiar in formaţiunea “Socialiştii Uniţi” (Cătălin Iacov, născut la Urecheşti Vrancea in 1978) şi Elena Nistor, pa lista de extremă dreaptă “La Destra Storace”.

Sfidare intelectuală la Milano

La Milano, au intrat in ringul electoral trei români: regizoarea ieşeancă Maria Stefanache, stabilită de aproape două decenii in Italia, pe o listă civică de stânga, Valentin Valdman, economist absolvent la prestigioasa universitate “Politecnico” Milano, pe listele partidului lui Silvio Berlusconi, Popolo della Libertà, şi Florina Nedelcu- “Alleanza di centro”. Valentin Valdman este fiul preotului paroh al comunităţii de români de la Milano şi are o bogată experienţă politică, având deja la activ un mandat de consilier de sector.

Şanse mari in localităţi mici

Dorinţa românilor de a vota pentru a-şi alege primarul şi reprezentanţii in consiliul orăşenesc este insă mult mai evidentă in localităţile mici, din apropierea marilor centre urbane. Paradoxal, in localităţile mici şi mijlocii, informaţia cu privire la dreptul de vot a fost mai uniformă, datorită unui nivel de comunicare direct, dar şi datorită implicării active a candidaţilor, fie ei italieni sau români, dornici să-şi atragă electoratul român de partea lor.

Băsescu, pe listă la Ciampino

La Arezzo, oraş de 100.000 de locuitori din regiunea Toscana, unde şi-au prezentat candidatura trei români, s-au inscris pe liste 710 conaţionali. La Ciampino, comună cu 38.000 de rezidenţi, aflată la doi paşi de Roma, aceeaşi situaţie: patru candidaţi români se luptă pentru un fotoliu de consilier, fiind 237 de conaţionali inscrişi să voteze. O curiozitate: unul din candidaţii de la Ciampino este tizul preşedintelui României, Traian Băsescu. Pe litoralul capitalei, la Pomezia, intâlnim două românce candidate (la 336 de români inscrişi pe liste).

Care sunt, insă, şansele reale ale românilor, de a fi aleşi in consiliile locale? Nu este prima oară când românii participă la alegerilor administrative din Peninsulă. Din 2007, anul aderării României la UE, alţi candidaţi români s-au prezentat la urne, fie spre a vota, fie spre a fi aleşi. Rezultatele au fost, insă, slabe.

Ramona Bădescu? 54 de voturi in 2008

Spre exemplu, la alegerile din 2007 la Ladispoli, localitate lângă Roma, au fost inscrişi pe liste câteva sute de români, dar cel mai bine cotat candidat conaţional, Florian Rafael Simion, a obţinut doar 44 de voturi. In aprilie 2008, s-a votat şi la Roma, iar, printre candidaţii români, s-a numărat şi Ramona Bădescu, pe lista civică a actualului primar, Gianni Alemanno. Rezultatul obţinut de actriţa româncă a fost unul insignifiant: doar 54 de voturi. Mult mai bine s-a clasat contracandidatul român pe lista de stânga, Gabriel Rusu, care a obţinut 766 de voturi, care i-ar fi asigurat un fotoliu de consilier, insă a fost penalizat de faptul că formaţiunea sa a pierdut alegerile.

Ei au câştigat

In iunie 2009, alte alegeri, alţi candidaţi şi, prentru prima oară, au fost aleşi şi români in consiliile primăriilor. Primul consilier ales a fost Leontina Ionescu, româncă născută la Bucureşti, dar stabilită de 30 de ani la Marcellina, orăşel de lângă Roma, unde este cunoscută ca traducătoare. Cel mai important rezultat l-a oţinut insă Nona Evghenie, aleasă consilier in primăria de la Padova, care a obţinut 330 de voturi.