Papa Benedict al XVI-lea le-a trimis, luni, oua rosii tiganilor romani care au ocupat vineri bazilica San Paolo, una dintre cele mai vechi din Roma, relateaza agentia Ansa, citata de Mediafax.

In timpul mesajului Urbi et Orbi de duminica, Papa Benedict le-a cerut tarilor din intreaga lume sa fie mai "deschise" fata de primirea de imigranti si refugiati si l-a trimis pe reprezentantul Secretariatului de Stat al Vaticanului, monseniorul Fernando Filoni, sa ii viziteze pe tigani si sa le transmita sprijinul sau.

Monseniorul Enrico Feroci, directorul organizatiei Caritas, le-a trimis oua rosii acestora, majoritatea romani, care au fost transferati la un adapost catolic.

Feroci a luat pranzul, luni, cu familiile separate in timpul ocuparii pasnice a bazilicii.

Primarul Romei, Gianni Alemanno, a anuntat ca operatiunile de demolare a taberelor de tigani din Roma vor continua abia dupa ceremoniile de beatificare a fostului Papa Ioan-Paul al II-lea, potrivit paginii online a agentiei Adnkronos.

"Dupa beatificarea lui Ioan-Paul al II-lea vom continua operatiunile de demolare, pentru ca nu putem accepta ca in orasul nostru sa existe peste 100 de tabere de nomazi ilegale", a declarat Gianni Alemanno.

"Nu sunt toti in situatii disperate, multi au case in Romania, dar vin la Roma pentru a obtine bani in mod ilegal", a reiterat primarul capitalei Italiei.

Tiganii, care au incercat sa atraga atentia Bisericii asupra situatiei lor, au ramas timp de doua nopti in incinta bazilicii, in parcul si curtea acesteia, in timp ce altii au ramas in afara incintei, chiar in timpul slujbelor oficiate cu ocazia Pastelui. Zona a fost inconjurata de carabinieri si politisti, intr-o atmosfera tensionata.