Politia spaniola a retinut 12 romani acuzati ca inselau prin anunturi false pe internet persoane din diferite tari, interesate sa cumpere masini, informeaza Romanul.eu. Prejudiciul produs de reteaua care functiona din Spania ajunge la 300 de mii de euro, iar impreuna cu cei 12 romani au mai fost retinuti 2 nigerieni, 4 spanioli si un columbian.

Membrii retelei publicau anunturi atragatoare de vanzari auto pe o pagina web specializata din Cehia si convingeau cumparatorii sa transfere banii in conturi bancare din Spania. Dupa ce se facea transferul, acestia dispareau fara urma, precizeaza politia spaniola intr-un comunicat de presa.

Prin aceasta metoda, romanii si ceilalti acuzati au reusit sa insele mai multe persoane din Polonia, Republica Ceha, Marea Britanie, Belgia, Slovacia si SUA.

Cei 17 membri ai retelei sunt acuzati si de falsificari de documente si de operatiuni de spalare de bani.

Ancheta a inceput anul trecut cand un roman a fost depistat falsificand o serie de documente, iar politia a descoperit ca acesta avea legaturi cu un grup care se ocupa cu inselaciuni comise prin intermediul internetului.

Motivul pe care-l foloseau membrii retelei pentru a oferi masini la un pret bun pe o cunoscuta pagina web din Cehia era ca presupusul proprietar trebuia sa plece din tara respectiva si era grabit sa vanda. O parte dintre membrii retelei, potrivit Politiei din Spania, se ocupau cu deschiderea de conturi la diverse banci in care pastrau sume modice, iar la un moment dat catre aceste conturi se faceau transferuri internationale importante. Sumele erau retrase imediat.

Politia a retinut 17 persoane si a acuzat inca 2 in stare de libertate, dupa ce a realizat 5 perchezitii in Madrid, Fuenlabrada, Arganda del Rey si San Sebastian de los Reyes. Au fost confiscate mai multe calculatoare, documente bancare si suma totala de 13 mii de euro. Operatiunea s-a derulat si cu sprijinul Politiei Romane.