Peste 100 de tigani de origine romana, evacuati in cursul diminetii dintr-o tabara de nomazi din Roma, au ocupat Bazilica San Paolo din capitala Italiei, informeaza Il Giornale, citat de Mediafax.

Aproximativ 100 de tigani au intrat in cursul dupa-amiezii in Bazilica San Paolo din Roma, intentionand sa ramana in catedrala, unde si-au adus si bagajele.

Referindu-se la aceasta situatie, Claudio Graziano, reprezentantul organizatiei de asistenta sociala Arci, a declarat: "La Bazilica vor veni si alti romi dintre cei evacuati in ultimele zile. Ocuparea unei catedrale este un gest extrem pentru a solicita solutii locative in afara taberelor de nomazi. Nu vor pleca de aici pana nu vor primi".

La randul sau, primarul Romei, Gianni Alemanno, a declarat ca multi dintre tiganii evacuati vineri sunt infractori.

"Am identificat 161 de persoane, dintre care 67% sunt infractori. Nu este adevarat ca nu au unde sa locuiasca. Multi au case in tara de origine si vin la Roma nu din cazua situatiei disperate, ci pentru ca spera sa aiba venituri mai mari, chiar si obtinute ilegal", a spus Alemanno.

Presa italiana a relatat ca 300 de tigani de origine romana au fost evacuati in cursul operatiunii de vineri dimineata.

Operatiunea de identificare a romilor si pentru demolarea baracilor amplasate ilegal a inceput vineri dimineata, in tabara din zona Cluniacensi (Casal Bruciato).

La fata locului au fost prezenti membri ai organizatiilor specializate in integrarea romilor, dar si consilierul Primariei responsabil de Siguranta Publica, Giorgio Ciardi.

"Celor aproximativ 300 de locatari ai taberei - dintre care 60% sunt minori - li s-a propus repatrierea in Romania pe banii autoritatilor municipale, dar prefera sa plece pe cont propriu, pentru ca daca ar fi expulzati nu ar mai putea reveni in Italia", a explicat Ciardi.

La inceputul saptamanii, autoritatile municipale au intervenit pentru demolarea altei tabere de tigani, in zona Serafini (cartierul Marconi din Roma), unde locuiau 200 de tigani, cei mai multi fiind romani.