Cea de-a doua aeronava MApN va ateriza in cursul zilei de vineri la Tripoli pentru a continua demersurile de repatriere a cetatenilor romani aflati in Libia, a anuntat Ministerul Afacerilor Externe, intr-un comunicat, potrivit Agerpres.

47 de cetateni romani au fost evacuati, vineri dimineata, cu ajutorul unei aeronave romanesti apartinand Fortelor Aeriene, trimise special in Libia, iar MAE, in colaborare cu MAPN, intreprinde demersurile sustinute in vederea gasirii unor solutii alternative pentru repatrierea tuturor cetatenilor romani aflati in zona.

Pana acum au fost repatriati din Libua, cu sprijinul statelor membre UE, 211 cetateni romani.

In plus, MAE ii sfatuieste pe toti cetatenii romani care se mai afla in Libia sa se repatrieze in regim de urgenta, atata vreme cat este posibila efectuarea unei asemenea operatiuni in conditii de siguranta.

Potrivit sursei citate, functionarii consulari ai Ambasadei Romaniei la Tripoli sunt prezenti la aeroport, pregatiti sa acorde asistenta consulara de specialitate tuturor cetatenilor romani care doresc imbarcarea la bordul aeronavei MApN care va ajunge vineri. Echipa consulara este situata in partea stanga a aeroportului din Tripoli - la sediul cladirii VIP, mentioneaza sursa citata.

Totodata, au fost trimisi la aeroportul Luca din La Valetta - Malta alti 3 functionari consulari din cadrul sectiei consulare a Ambasadei Romaniei la Roma, in vederea acordarii de asistenta umanitara si consulara cetatenilor romani care urmeaza a fi evacuati din Libia.

MAE subliniaza ca, in vederea cresterii eficientei demersurilor intreprinse, sunt luate in calcul, fara exceptie, toate solutiile de evacuare, terestre sau maritime, inclusiv cele facilitate prin mecanismul de cooperare consulara europeana.

Celula de criza din cadrul Departamentului Consular functioneaza, in continuare, in regim permanent, cetatenii avand posibilitatea contactarii 24/24 linia telefonica +4021.319.21.37.