17 muncitori romani de pe un santier de constructii din Cipru nu si-au mai primit salariile de 4 luni si au fost cazati in conditii insalubre, anunta Mediafax, citand presa cipriota. Televiziunea publica CyBC a difuzat vineri seara imagini cu angajatii romani locuind in baraci de lemn pe un santier din zona Moutayiaka, in Limassol. Baracile improvizate erau situate in apropierea unor locuinte luxoase construite in zona.

Potrivit CyBC, muncitorii primeau doar 60 de euro pe saptamana, in locul sumei convenite in contract, in timp ce angajatorul lor subcontractase un euro pe zi din salariu pentru ceea "cazare".

Secretarul sindicatului SEK din Limassol, Floros Florou, a declarat ca muncitorii erau intr-o stare atat de proasta, incat sindicatul a trebuit sa le ofere hrana. El a adaugat ca muncitorii au incetat sa mai lucreze, in semn de protest, si au vizitat biroul sindicatului saptamana trecuta, pentru a anunta ca nu si-au primit salariile promise in ultimele patru luni.

La randul sau, sindicatul a contactat ofiterul care se ocupa de relatiile de munca in Limassol in cadrul Ministerului Muncii si a fost fixata o intalnire cu angajatorul luni, acesta promitand sa plateasca salariile muncitorilor pana cel tarziu la 12 februarie.

"Insa, in ziua urmatoare, el a mers la santier si le-a spus (muncitorilor) sa semneze un document in care afirma ca vor sa plece de la locul de munca, adaugand ca va inchide santierul", a declarat Florou.

Sindicalistul a declarat ca are informatii ca santierul functioneaza de aproximativ patru ani. Initial erau 25 de muncitori romani, dar au ramas doar 17. El a subliniat ca acelasi angajator are alti 11 angajati romani pe un alt santier in Kyperounta, dar acestia sunt prea speriati sa comunice cu sindicatul, afirmand ca angajatorul ii va concedia daca fac acest lucru.

"Din informatiile noastre, aceste persoane vin in Cipru printr-o agentie care foloseste un biroul romanesc in cooperare cu unul cipriot", a declarat el.

Potrivit CyBC, compania responsabila de cei 17 muncitori a publicat un anunt in care afirma ca in ultimele zile, acestia au fost sub influenta bauturilor alcoolice, adaugand ca angajatii sunt cei care aleg si nu sunt obligati sa ramana in locuintele oferite.