Liderii celor trei partide pro-europene din Republica Moldova au semnat joi dupa-amiaza acordul de reconstituire a Aliantei pentru Integrare Europeana, anunta Unimedia.md.

Vlad Filat, Mihai Ghimpu si Marian Lupu - liderii AIEFoto: Hotnews
  • Vlad Filat (PLDM): "Le multumesc colegilor pentru tot. Cer scuze intregii republici pentru aceasta perioada complicata. Important este ca am ajuns la acest moment. Imi exprim sincer increderea ca ceasta Alianta va functiona 4 ani de zile".
  • Marian Lupu (PD): "Stimati colegi, va multumesc. Din partea PD vreau sa va anunt despre decizia Consiliului National al PD despre reconstituirea Aliantei pentru Integrare Europeana. Au fost discutii lungi si grele. Mai putin conteaza procesul, mai mult conteaza rezultatul. Suntem aici pentru performante de ordin economic si social, pentru dezvoltarea democratiei in R. Moldova. Vreau sa multumesc partenerilor pentru constructivism si flexibilitate pentru a ajunge la un final de negpcieri, care de fapt marcheaza un nou inceput".
  • Mihai Ghimpu (PL): "R. Moldova are viitor si ma bucur ca astazi suntem in fata dvs. Cu acest acord venim sa bucuram cetatenii. Este clar care este obiectivul principal al nostru. Sa nu uitam ca politica externa depinde de politica interna. Avem multe lucruri de facut. Acum ramane sa ne bucuram de Revelion si de trecerea in 2011".

Dupa ce au facut aceste declaratii, liderii au semnat actul de constituire a Aliantei. Inainte de a-si pune semnatura, Mihai Ghimpu a studiat pret de cateva momente stiloul, dupa care a zis, razand: "Acord cu ghimpi si cu lupi". "Si nu cu unul", a adaugat, zambind, Lupu.

La randul sau, Vlad Filat a conchis, la fel, cu zambetul pe buze: "Purcedem la o noua etapa, avem de lucru, urmeaza sa ne gasiti la resedinta de stat, dar, de ce nu, si la restaurante".

UPDATE 1 - Parlamentul Moldovei l-a ales joi pe Marian Lupu, liderul PD, in functia de presedinte al forului legislativ, la cateva ore dupa ce au convenit refacerea aliantei pro-europene.

Potrivit Constitutiei, pana la alegerea sefului statului, aceasta functie ii revine presedintelui Parlamentului. In aceasta situatie, Marian Lupu a devenit presedinte interimar al tarii, scrie Jurnal.md.

UPDATE 2 - Liderul PLDM, Vlad Filat, a fost desemnat in functia de premier al Republicii Moldova. Marian Lupu va semna vineri dimineata decretul de desemnare a lui Vlad Filat in functia de prim-ministru.

Vicepresedintele Partidului Democrat din Moldova, Igor Corman, a declarat joi pentru Jurnal.md ca liderii partidelor pro-europene (PLDM, PD si PL) au ajuns la un acord in negocierile pentru refacerea Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE). Semnarea protocolului - care va consfinti aparitia unei coalitii de guvernare - este asteptata pentru dupa-amiaza zilei de joi.

Reamintim ca alegerile din 28 noiembrie 2010 din Republica Moldova au dus la aparitia unui blocaj politic. Cel mai mare numar de voturi a fost obtinut de Partidul Comunistilor (pro-rus), dar numarul de parlamentari comunisti era insuficient pentru a desemna un premier si un presedinte (reamintim ca presedintele tarii este ales de Parlament, si nu prin vot universal).

Partidele din Alianta pentru Integrare Europeana au renegociat acordul pe care l-au avut in ultimul an, discutiile dovedindu-se dificile din cauza disponibilitatii PD (condus de ex-comunistul Marian Lupu si magnatul Vladimir Plahotniuc) de a negocia o alianta cu comunistii lui Voronin.

Daca AIE se va reface, coalitia mai are nevoie de doua voturi in Parlament pentru trecerea unui nou guvern si alegerea presedintelui Parlamentului si al presedintelui Republicii. Aceste voturi sint asteptate de la parlamentari comunisti, intrucit doar patru partide au intrat in Parlament (comunistii si cele trei partide pro-europene).

Ultimul scenariu prezentat de Mihai Ghimpu (seful PL) arata urmatoarea distributie a celor mai inalte functii in stat:

- Presedintele Republicii Moldova: Marian Lupu (seful PD)

- Presedintele Parlamentului: Mihai Ghimpu (seful PL)

- Premier: Vlad Filat (seful PLDM)

HotNews.ro va tine la curent pe parcursul zilei cu evolutia politica din Republica Moldova