Cazul Vasilica Adriana Iacob, o romanca nevinovata acuzata de omor, care si-a petrecut aproape 3 ani la inchisoare in Italia, a ajuns pe paginile pricipalelor cotidiene din Peninsula. In urma cu o saptamana, judecatorii Curtii de Apel au achitat-o pe romanca, dupa ce s-a stabilit ca presupusa victima a omorului, Paola Iori, o batrana de 80 de ani, a murit, de fapt, in urma unui infarct.

Avocatul romancei, Giacomo Tranfo, a reconstituit pentru HotNews.ro momentul cheie al procesului de apel si ne-a declarat ca, impreuna cu clienta sa, va examina posibilitatea cererii unei desbagubiri pentru cei aproape trei ani petrecuti in inchisoare.

Martori impotriva romancei

Drama Adrianei a inceput in ianuarie 2008, cand a fost condamnata, in prima instanta, la 14 de inchisoare, fiind gasita vinovata de uciderea batranei de 80 de ani, pe care o ingrijea in localitatea Albano, de langa Roma. Impotriva romancei, politistii au cules marturii de la fiul batranei si de la vecini, care sustineau ca au auzit certuri dese intre cele doua femei.

Dupa descoperirea unor vanatai pe cadavrul batranei, anchetatorii au tras concluzia ca romanca ar fi batut-o pe italianca pana la moarte. Adriana Iacob a negat mereu acuzatiile si, dupa prima sentinta, de cazul ei s-au ocupat mai multi avocati, dar nici unul nu a reusit sa-i dovedeasca nevinovatia.

Procesul a ajuns la Curtea de Apel, iar noul avocat al romancei, Giacomo Tranfo, a cerut o expertiza medicala asupra corpului batranei, pentru a afla cu certitudine cauza mortii.

"Romanca nu si-a putut permite un specialist pentru o expertiza medicala"

"Primul lucru pe care l-am facut a fost sa solicit o noua expertiza medicala pentru a stabili cu exactitate cauzele decesului Paolei Iori. Din pacate, doamna Iacob nu si-a putut permite sa plateasca un specialist pentru examinarea dosarului medical completat imediat dupa autopsie, in 2008".

Pentru ca exista doar expertiza facuta de procuratura, care evidentia o moarte cauzata de lovituri, si care a constituit la proces principala dovada a vinovatiei, avocatul Tranfo s-a adresat unui expert in domeniu, profesorul Giulio Sacchetti de la Departamentul de Medicina Legala din cadrul Universitatii "Tor Vergata" de la Roma. "Profesorul Sacchetti a acceptat sa se ocupe gratuit de caz. A facut-o de dragul justitiei", a tinut sa precizeze avocatul Tranfo.

"Vanataile cauzate de manevrele de resuscitare si nu de lovituri"

Pentru expertiza, nu a fost necesara o noua autopsie, ci o examinare mai precisa a probelor, dupa cum ne explica avocatul: "Dupa autopsie se pastreaza toate probele de tesut si rezultatele analizelor facute de medicul legist. Profesorul Sacchetti a observat si fotografiile facute corpului femeii decedate, impreuna cu analizele si a ajuns la o concluzie clara: Paola Iori a avut un infarct miocardic, iar vanataile de pe corp se datoreaza manevrelor de resuscitare aplicate de personalul sanitar. Profesorul Sacchetti este o eminenta in domeniu, deci noua examinare nu poate fi pusa la indoiala".

Adriana Iacob a stat aproape trei ani la inchisoare: cine e vinovat de nedreptatea care i s-a facut?

"Daca e sa stabilim unde este eroarea, putem afirma fara indoiala ca prima expertiza medicala a ajuns la un rezultat complet gresit", ne raspunde Giacomo Tranfo.

"Avem motive sa cerem despagubiri"

Il intrebam pe avocatul Tranfo daca va cere despagubiri in numele romancei: "Deocamdata asteptam motivatia sentintei de achitare, care va fi publicata la 90 de zile dupa emanarea verdictului. Apoi, voi decide impreuna cu doamna Adriana Iacob cum vom proceda. Dar cred ca avem motive intemeiate sa cerem despagubiri.

Adriana isi revine incetul cu incetul, incercand sa se adapteze noii situatii. A stat in doua inchisori, a trait momente dificile, disperate. Pana acum o saptamana, era convinsa ca isi va petrece urmatorii 11 ani la inchisoare.

Cand am auzit sentinta, am avut o mare satisfactie pe plan profesional, dar mai ales pe plan uman. Am simtit ca am reusit sa redau Adrianei 11 ani de viata".

Dupa iesirea din inchisoare, Adriana Iacob a decis sa locuiasca la Roma pana isi va reveni dupa experienta dramatica din inchisoare. Lucreaza pentru o societate de curatenie, cu care a inceput sa colaboreze inca de cand era in detentie.

"Batrana masacrata in bataie de ingrijitoarea ei" - a fost titlul unui articol publicat de cotidianul "Il Giornale", a doua zi dupa moartea italiencei.

"Probabil, batrana a incercat sa se apere cu disperare in fata furiei salbatice a femeii", a fabulat cu un ton dramatic jurnalista de la "Il Giornale", Alessia Marani. Desi stirea cu privire la eliberarea romancei a fost preluata de majoritatea cotidianelor nationale (La Repubblica, Il Messaggero), tocmai "Il Giornale" a omis sa aduca precizari in legatura cu nevinovatia Vasilicai Iacob.