Autoritatile din capitala finlandeza Helsinki au decis sa le ofere cersetorilor tigani bani pentru a se intoarce in tarile lor de origine - in special Romania si Bulgaria, relateaza Helsingin Sanomat.

Potrivit sursei citate, in jur de 40 de tigani ar urma sa plece din Finlanda, cu noua masini. Cei care vor accepta oferta vor primi bilete de feribot catre Tallinn, iar pentru fiecare autovehicul se vor oferi 300 de euro pentru combustibil. Conditia este ca acestia sa paraseasca teritoriul Finlandei in decurs de doua zile.

Pana atunci, tiganii sunt cazati in adaposturi pentru cazuri de urgenta, ce le-au fost puse la dispozitie de municipalitate odata cu scaderea drastica a temperaturilor. Valul de frig si un incendiu produs duminica trecuta i-au fortat pe acestia sa paraseasca tabara improvizata in care locuiau.

"Unele dintre femeile mai in varsta au spus ca vor sa se intoarca acasa, pentru ca nu stiau ca in Finlanda este atat de frig", a declarat un reprezentant al centrului care-i gazduieste.

Autoritatile au purtat, joi, lungi negocieri cu cersetorii, la discutii participand liderul acestora, Valeriu Bobu, cea mai in varsta femeie din tabara, Veronica Lacatusu, si un reprezentant al serviciilor sociale din Helsinski.

S-a hotarat ca cel mai bine ar fi ca acestia sa se intoarca in tarile lor. "Ei ar fi vrut sa mai stea in Finlanda, dar le-am pus in vedere faptul ca nu le putem pune la dispozitie un adapost pe termen mai lung", a declarat Jarmo Raiha, de la departamentul de servicii sociale din cadrul Primariei.

Tiganii romani au venit in Finlanda ca turisti, ceea ce inseamna ca ar trebui sa-si asigure singuri cazarea, subliniaza publicatia finlandeza.

Reprezentantii serviciilor sociale din Helsinki au precizat ca nu-i vor escorta pe cersetori pana la feribot. Ei spun ca au luat datele personale ale tiganilor si au incredere ca acestia vor respecta intelegerea si vor parasi tara.