Un scandal de proportii a izbucnit in Ungaria, dupa ce oficialii romani din aceasta tara au obtinut permisiunea directorului Teatrului National din Budapesta pentru a sarbatori aici 1 Decembrie, Ziua nationala a Romaniei, scrie Hungarianambiance.com. Mai multi politicieni maghiari si figuri publice importante considera "o provocare" gestul romanilor din tara vecina de a aniversa Ziua nationala la Teatrul National din Budapesta, in conditiile in care data de 1 Decembrie coincide cu pierderea, de catre Ungaria, in favoarea Romaniei, a teritoriilor din Transilvania stapanite pana in 1918.

UPDATE: Contactata de HotNews.ro, Zenovia Popa, secretar III si responsabil pentru relatiile cu presa in cadrul Ambasadei Romaniei la Budapesta, a confirmat ca receptia de Ziua nationala a Romaniei nu va mai avea loc la Teatrul National din capitala ungara, dar spune ca ambasada romana nu poate oferi, in acest moment, mai informatii in acest caz. In acest moment, nu se stie cu exactitate daca si unde va mai avea loc o astfel de receptie.

Imediat dupa aparitia stirii in presa maghiara, istorici si figuri publice marcante din tara vecina au inceput sa vorbeasca despre "o provocare" din partea Romaniei. Ulterior, si politicienii ungari au reactionat. Potrivit acestora, Teatrul National din Budapesta este o institutie publica, iar Guvernul este responsabil pentru functionarea sa.

"Sarbatorirea Zilei nationale a Romaniei la Teatrul National nu poate fi interpretata decat o provocare", a declarat istoricul maghiar Raffay Erno, pentru Magyar Hirlap.

Potrivit blogului maghiar, care citeaza MTI, autorizatia data romanilor de catre directorul Teatrului National pentru sarbatorirea zilei de 1 Decembrie in acest spatiu a fost retrasa.

In plus, Istvan Palffy, politician al Aliantei FIDESZ - Partidul Popular Crestin-Democrat KDNP, aflata la guvernare, a cerut Executivului de la Budapesta o investigatie in urma deciziei directorului Teatrului National din Budapesta de a inchiria spatiul romanilor si a cerut demiterea lui Robert Alfoldi de la conducerea institutiei de cultura.

"Ambasada Romaniei a ales in fiecare an pentru sarbatorirea zilei nationale numai locatii cu semnificatie. Am ales anul acest Teatrul National si pentru ca am dorim ca relatiile dintre cele doua natiuni sa mearga inainte", a declarat Zenovia Popa pentru Magyar Hírlapot.

1 Decembrie este Ziua nationala a Romaniei incepand din 1990. La 1 decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia a adoptat o Rezolutie care consfintea unirea tuturor romanilor din Transilvania si intreg Banatul (cuprins intre raurile Mures, Tisa si Dunare) cu Romania, in conditiile in care, pana la aceasta data, Transilvania se afla sub stapanirea Ungariei.

Publicatia HVG scrie ca, in urma cu 8 ani, a existat un scandal similar - la acea vreme, tot in jurul datei de 1 decembrie, premierul maghiar Medgyessy Peter a sarbatorit Ziua nationala a Romaniei impreuna cu omologul sau roman Adrian Nastase, la Hotelul Kempinski din Budapesta. Si atunci, presa maghiara si comentatorii au condamnat gestul premierului.

  • Directorul Teatrului National din Budapesta: Nu am vrut sa ranesc sentimentele nationale

Robert Alfoldi, directorul Teatrului National din Budapesta, a explicat ca decizia sa de a inchiria sala mare pentru o receptie, la 30 noiembrie, inaintea Zilei Nationale a Romaniei, nu a avut ca scop sa raneasca sentimentele nationale, potrivit Mediafax, care citeaza MTI:

"Cand Institutul Cultural Roman din Budapesta mi-a cerut sa inchiriez sala mare a Teatrului pentru celebrarea Zilei Nationale a Romaniei, m-am gandit ca spectacolul si receptia ar putea ajuta cele doua tari, Ungaria si Romania, sa devina mai apropiate prin intermediul culturii si artei, in pofida trecutului lor furtunos".

Robert Alfoldi a fost acuzat de Partidul nationalist radical Jobbik ca ar fi acordat asistenta unui eveniment antiungar, adaugand ca decizia acestuia "se califica drept tradare". Partidul a precizat ca va organiza o demonstratie in fata Teatrului, la 1 decembrie.

Intr-un comunicat public, FIDESZ a transmis ca declaratiile directorului Teatrului National sunt "nefericite". "Suntem siguri de bunele intentii sale dar trebuia sa fie constient de sensibilitatile poporului maghiar. Un director de teatrul trebuie sa fie constient ca pentru majoritatea maghiarilor pierderea Transilvaniei reprezinta o trauma si ca acesta nu poate fi sarbatorita intr-un loc simbolic cum este Teatrul National"..