O banda organizata de hoti din Romania a sustras in landul Nordrhein Westfalen cantitati impresionante de metal si unelte, provocand in total o paguba evaluata la cateva milioane de euro, scrie presa locala.

Afaceri cu fier vechiFoto: Hotnews

Banda era dirijata din Dortmund si actiona de catva timp in vestul Germaniei. In vara, hotii au intrat in vizorul politiei. Razia de joi, 7 octombrie, s-a soldat cu noua arestari preventive si indicii care duc la alti 35 de suspecti, dupa cum a comunicat vineri purtatorul de cuvant al politiei din Ludenscheid.

Hotii atacau in grupe de pana la 18 oameni, furand scule si metal din firme si complexe industriale situate langa autostrazi. Ancheta a relevat ca deseurile, cablurile si uneltele de metal erau vandute unor angrosisti din zona. La conferinta de presa de vineri, politistii au prezentat mostre din captura de cateva tone, de la un centru de colectare a marfii furate, din Gelsenkirchen. Valoarea capturii a fost evaluata la 400.000 de euro.

Pe langa presupusul sef al bandei, alti opt romani cu varste cuprinse intre 30 si 45 de ani isi asteapta procesul. Dupa punerea sub observatie, ei au fost prinsi in flagrant de o echipa de interventie speciala a politiei. Se presupune ca, in complicitate cu alti 35 de suspecti, ei ar fi dat nenumarate spargeri la firmele de prelucrare a metalelor din zona. Intre Lippstadt si Oberhausen, ca si intre Bocholt si Olpe, banda ar fi furat din circa 100 de firme.

Comisarul sef al politiei criminaliste, Frank Rohlender, a descris maniera profeisonista in care actiona banda de hoti. El a zis ca acestia erau "muncitori care stiau sa faca treaba". De exemplu, cablurile erau exact portionate, ca sa incapa in saci, pentru a putea fi apoi transportate. Chiar daca firmele deja pagubite si-au luat masuri de securitate suplimentare si au pus sarma ghimpata deasupra gardurilor, aceasta n-a fost o piedica pentru infractori. "O firma se zbate acum sa supravietuiasca", a mai declarat criminalistul.

Seful inspectoratului de politie, Bernd Scholz, a spus la conferinta de presa ca "furtul de metal a devenit, intre timp, mai rentabil ca spargerea de banci". Ca sa exemplifice profitul realizat, Scholz a aratat imagini ale unor cladiri de mare valoare din Romania, "care demonstreaza unde s-au dus banii din furturi", scrie un portal de stiri local.

La conferinta de presa, procurorul general Gerhard Pauli a declarat ca ar putea urma "privari lungi de libertate", intre 8 si 10 ani. El a mai explicat ca, in ancheta, "colaborarea cu autoritatile romane este buna". Cu toate acestea, Pauli nu crede ca, prin aceasta actiune de proportii a politiei si procuraturii furtul de metal in zona va fi eradicat. "Azi am prins o banda, insa cu asta nu s-a terminat", a avertizat el.

Recentele controale ale politiei rutiere, facute in zona de nord a orasului Dortmund, au relevat un intens aflux de camioane cu numere de inmatriculare britanice si irlandeze. Exact acest tip de vehicule ar fi folosit si banda de hoti, pentru a transporta marfa furata.