Luni 30 august, politia germana a gasit in pivnita unei case locuite de mai multe familii, cadavrul mamei Lacramioara M. si al baietelului ei, Marcus. Dubla crima s-a petrecut in Rosenheim, oras la 65 km sud-est de München. Copilul de trei ani fusese spanzurat, iar femeia zacea batuta si moarta in pivnita casei. La o saptamana de la fapta, suspectul principal ramane fostul sot al femeii, un neamt originar din Romania. Acesta nu a fost inca prins. Politia germana si-a extins cercetarile in Austria si Romania, oferind o recompensa de 5.000 de euro, pentru indicii relevante in prinderea faptasului.

Franz Müller - foto de urmarire a politiei germaneFoto: Polizei

Anuntul de recompensa a fost facut de politia din Rosenheim vineri, 3 septembrie. In ciuda cautarilor intense in zona, pana acum faptasul n-a putut fi gasit. Pentru elucidarea cazului, a fost constituita comisia speciala Soko „Hochgern”, numita asa dupa numele strazii Hochgernstrasse, unde romanca de 36 de ani si fiul ei au fost omorati cu brutalitate.

Pe Franz Müller, fostul sot al victimei si principalul suspect, pare sa-l fi inghitit pamantul. Barbatul are 48 de ani si cca 1,70 m inaltime. Desi politia a pieptanat nu doar orasul bavarez de 60.000 de locuitori, ci toata zona, el nu a putut fi gasit. Politia nu exclude faptul ca acesta ar putea fi inarmat. „Exista deja cca 30 de indicii in ancheta, venite din partea populatiei” a declarat luni un purtator de cuvant al Soko Hochgern.

Cunostintele Lacramioarei au declarat ca Müller ar fi alcoolic. El n-ar avea carnet de sofer, umbland doar cu bicicleta. Politia a primit informatii ca Müller ar fi fost vazut in trenul regional spre Bad Reichenhall, oras la granita Germaniei cu Austria. S-a refugiat el la rudele din Austria? Sau, intr-o presupusa dorinta de razbunare pe fosta sotie si familia acesteia, sa fi ajuns pana in Romania?

Cadavrul romancei Lacramioara M. a fost descoperit de o vecina. Cu putin timp inainte, cineva sunase la politie sa anunte ca in casa se petreceau „lucruri suspecte”. Femeia se despartise de fostul ei sot, luandu-si cu ea baietelul de trei ani, copilul lor comun. Ea ii interzise barbatului sa-i mai viziteze. Acesta insa, se pare ca a patruns in casa si i-a „executat” cu cruzime pe cei doi.

Franz Müller se afla la a doua casnicie. „Pe prima nevasta a tratat-o tot asa de rau ca pe a doua”, ar fi spus o prietena a Lacramioarei, citata de Abendzeitung.de. Dubla crima a oripilat opinia publica din Germania. Mai mult decat atat, ea a redeschis dezbaterea pe tema violentei in familie. Ex-sotul Lacramioarei s-ar fi aflat in detentie in mod repetat, pentru exces de violenta.

„La inchisoare exista psihologi, dar nu si un centru terapeutic al acestor cazuri”, spune psihiatrul Michael Soyka, seful clinicii private din Meiringen. Soyca mai explica de ce isi ucid uneori fostii soti, familia: „Deoarece nu vor sa-si lase altora sotia si copiii”.

In cazul unor agresiuni repetate, masive amenintari si ranire corporala, tribunalul poate decide „o zona de protectie, intre 50-250 de metri” intre victima si agresor. Daca aceasta nu e respectata, agresorul e pasibil de a primi o amenda de pana la 250.000 de euro, sau un an de inchisoare.

„Pe un ucigas insa, aceste pedepse nu par sa il sperie”, declara avocata pe probleme de familie Claudia Meng. Ea mai spune ca, desi victimele (majoritatea femei) sunt in mod repetat agresate verbal si fizic de soti, parteneri de viata si ex-soti, arestul preventiv al acestora nu poate avea loc „decat cand exista pericol de moarte sau de grava deteriorare a sanatatii victimei, iar atunci este, de obicei, prea tarziu”. Aici, crede Meng, „legea are lacune”.