Dreptul la libera circulatie al tuturor cetatenilor europeni nu poate fi limitat pe criterii etnice, iar Comisia Europeana nu poate trata cazurile francez si italian conform unor standarde duble, este de parere eurodeputatul Adrian Severin, vicepresedintele Grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European. "Nicio tara membra a Uniunii Europene nu poate fi condamnata sa fie un ghetto pentru romi, dupa cum dreptul la libera circulatie al tuturor cetatenilor europeni nu poate fi limitat pe criterii etnice", a apreciat Severin, citat de Agerpres.

"Franta nu poate inchide scandalul Bettencourt prin diversiunea pedepsirii romilor, fara a primi riposta prompta si drastica a UE. Comisia Europeana nu poate adopta in acest caz politica strutului, nici trata cazurile francez si italian conform unor standarde duble. Unele state membre mioape, egoiste, manate in continuare de viziuni nationaliste nu doresc sa se angajeze in rezolvarea unei probleme si prefera sa fie impinsa altor state mai mici, mai slabe. Or, dupa cum spunea Francois Mitterand, ", a adaugat eurodeputatul roman.

Adrian Severin considera ca atitudinea Frantei este una impotriva spiritului european si a legislatiei europene si ca nu va putea fi tolerata de PE, care are toate motivele sa reactioneze in acest caz, asa cum a facut-o si in cazul similar al Italiei cu cativa ani in urma: "Comunitatea roma este o comunitate europeana, iar nu nationala; de aceea, tema roma cu toate posibilele ei probleme se rezolva la nivel european si cu instrumente europene, iar nu la nivel national".

Ministrul francez de interne, Brice Hortefeux, a declarat, pe 29 iulie, ca romii aflati ilegal pe teritoriul acestei tari vor fi expulzati si nu vor mai avea posibilitatea de a reveni in Franta, gratie reactivarii unui fisier de amprente digitale.