Politistii de ocazie. Politia din Frankfurt a prins sambata doi romani care controlau un turist din Arabia Saudita, dandu-se drept politisti. Retinerea celor doi suspecti de 41 si 53 de ani a avut loc in jurul orei 11.00, dupa o actiune de observare organizata in centrul orasului, pe Kaiserstrasse. Asupra celor doi cetateni romani, fara adresa in Germania, au fost gasiti 3.800 de euro si documente de identitate falsificate. Schema escrocheriei, deja cunoscuta politistilor germani, este aplicata in principal turistilor straini.

Masina de politie germanaFoto: Hotnews

Falsii politisti se legitimeaza cu insemne si acte contrafacute, cerand turistilor documentul de identitate si portofelul, ca dovada ca au bani de concediu la ei. Printr-o manevra de distragere a atentiei, banii sunt sustrasi din portofel, care este apoi inapoiat, fara ca pagubitul sa observe pe loc lipsa banilor.

Si in zona Nurnberg au fost semnalate, doar anul acesta, cinci cazuri de furt si inselaciune efectuate de infractori deghizati in politisti. In luna iunie a acestui an, le-a cazut prada si un roman care voia sa cumpere o masina de la Automeile din Nurnberg. Acesta a fost oprit pe Furtherstrasse de doi asa-zisi politisti, care i-au fluturat sub nas o legitimatie si i-au cerut sa arate banii, ca sa-i verifice daca nu sunt falsi.

Nestiind cum arata o legitimatie reala a unui politist german si necunoscand bine limba germana, romanul a cazut victima inselaciunii, caci falsul politist a insfacat banii si a fugit in masina unui complice, care il astepta in parcarea de la Aldi. Dupa reclamatiile primite, politia din Nurnberg evalueaza la cca 20.000 de euro paguba cauzata de cei doi escroci, care sunt dati in urmarire.

Hotii de la festivaluri. Cinci hoti de buzunare din Romania au fost retinuti de politia din Rotenburg, in 20 iunie. Acestia actionau in timpul festivalului de muzica rock si pop Hurricane 2010, care are loc anual in localitatea Scheessel din nordul Germaniei (ca. 50 km de Hamburg). La identificarea suspectilor, s-a dovedit ca unii dintre acestia erau recidivisti, cunoscuti politiei germane pentru furt in banda organizata. Asupra lor s-a gasit instrumentar special folosit in cursul delictelor si un document de identitate falsificat.

Reteaua de biciclisti. Trei suspecti de 23, 29 si 32 de ani au fost retinuti in cadrul unui control de circulatie efectuat pe soseaua nationala 300. Acestia transportau intr-un microbuz inchis, de culoare alba, trei biciclete furate. In cadrul anchetei, barbatul de 32 de ani arestat preventiv este suspectat de a fi capul unei bande de hoti de biciclete, care actiona in vestul Germaniei. In cursul acestui an, in orasul Bruhl (aflat intre Bonn si Koln), a fost reclamat furtul a peste 400 de biciclete. La o valoare medie de 300 euro/bicicleta, paguba estimata de anchetatori este de 120.000 de euro.

Schema operatiunii era de a incarca bicicletele furate de pe strada in mijloace de transport inchise, cu numere de inmatriculare nemtesti, straine sau provizorii. Bicicletele erau depozitate la un centru de colectare, un spatiu inchiriat in Bruhl de suspectul de 32 de ani. "Bicicletele erau probabil trimise la Jimbolia, in Romania, in marje de cate 40 de bucati, de 2-3 ori pe luna", considera anchetatorii germani. In 12 iunie, politia identificase casa in care cateva duzini de biciclete furate erau gata de expediere si confiscase un mijloc de transport suspect.

Hotul de cabluri. Un hot de metal a fost prins de politia din Koln, sesizata de o femeie de 24 de ani. Aceasta a observat in 16 iunie, in jurul orei 23.15, cum un barbat fura din perimetrul firmei Deutsche Bahn AG de la Gladbacher Wall. Martora a observat de la balcon cum hotul a furat un cablu si l-a interpelat. Speriat, acesta a ascuns cablul de cupru lung de 50 de metri intr-un tufis si apoi a fugit cu bicicleta.

Dupa 30 de minute, el s-a intors sa-si recupereze prada, insa a fost surprins de politia care il astepta la fata locului. In cursul anchetei, s-a dovedit ca barbatul de 46 de ani provine din Romania si ca, in 19 mai 2010, mai fusese retinut pentru furt de metal si periclitare a cailor ferate din Germania. Dosarul recidivistului a fost inaintat procuraturii din Koln.

Fetele de pe centura. Intr-o parcare nu departe de Langenaltheim, pe austostrada A2 in directia Nurnberg, un sofer a fost acostat de doua dame echipate "profesional". Soferul a alertat politia din Treuchtlingen, care le-a gasit in parcare pe ofertantele de servicii sexuale. La controlul din 16 iunie a reiesit ca femeile, ambele in varsta de 23 de ani, sunt din Romania. Ele au recunoscut fapta care facea obiectul sesizarii la politie. In cazul celor doua femei se desfasoara o ancheta pentru "practicarea de prostitutie interzisa". Desi prostitutia nu este incriminata in Germania, practicarea ei in orase si anumite zone poate fi restrictionata sau interzisa de autoritatile locale.

Falsii cersetori surdo-muti. Politistii in civil din Darmstadt au retinut in 28 mai doi tineri de 18 si 20 de ani, care cerseau in Luisenplatz, prefacandu-se ca sunt surdo-muti. La control insa, celor doi cersetori provenind din Romania le-au revenit brusc auzul si graiul. Impreuna, ei colectasera 156 de euro de la trecatorii induiosati de suferinta lor. Sesizare de inselaciune a primit politia doar pentru 78 de euro. Ambii reclamati au primit interdictie de practicare a cersetoriei in centrul orasului.

Traficantii de bani falsi. Inspectoratul de politie din Rottenburg a.d. Laaber (in apropiere de Landshut) a recompensat-o in 21 iunie pe casiera unei drogherii care a furnizat indicii importante in prinderea a trei romani implicati in traficul de bani falsi in Germania. Incepand cu luna septembrie 2009, acestia au incercat sa plaseze in diferite magazine din zona Nurnberg si Ingolstadt bancnote false de 50 de euro.

La sesizarea casierei, politia a initiat un amplu control rutier, in cadrul caruia a fost identificata o masina cu trei cetateni romani. Unul dintre ei avea asupra lui un plic cu alte 54 de bancnote false de 50 de euro. In cursul anchetei, criminalistii germani au identficat o legatura intre cei trei retinuti si o banda organizata din Romania.

Triplu-skimming bancar. Politia din Ratingen (oras in apropiere de Dusseldorf) a retinut in 13 iunie in jurul orei 8.00, cinci cetateni romani suspectati de skimming bancar. Asupra celor cinci suspecti cu varste cuprinse intre 20 si 29 de ani au fost gasite dovezi, printre care echipament tehnic pentru spionarea datelor si manipularea bancomatelor. Pe baza acestor dovezi si a inregistrarilor video ale institutelor financiare vizate, suspectii prinsi pe Speestrasse in Ratinger-Lintorf au fost anchetati si procurorul a decis arestarea preventiva a trei dintre ei.

Doua mijloace de transport identificate de politie au fost folosite pentru calatoriile pe ruta Romania-Germania. Suspectii sunt implicati si in alte cazuri de manipulare de bancomate si delapidare de conturi bancare. Ancheta continua insa in cazul tuturor celor cinci romani, care nu au domiciliu in Germania si sunt suspectati de criminalistii germani ca fiind "infractori calatori, care apartin unei retele de criminalitate organizata".