Legea privind minoritatile maghiare din afara Ungariei, recent adoptata de Parlamentul de la Budapesta, nu ridica probleme decat Slovaciei, crede expertul Zoltan Becsi, profesor asociat la Geneva School of Diplomacy. El afirma, intr-un interviu acordat 24heures.ch, ca nu se pune problema unei crize diplomatice regionale, iar disputa ramane una izolata.

Legea care permite minoritatilor maghiare sa obtina cetatenia ungara intr-o formula simplificata a provocat furia Slovaciei, suscitand reactii vehemente din partea nationalistilor slovaci.

Legea se refera la aproximativ 3,5 milioane de maghiari care traiesc in principal in Romania si in Slovacia, dar si in Serbia, Croatia, Ucraina sau Austria.

"Aceasta problema nu priveste decat Ungaria si Slovacia. Cele doua tari mentin o anumita disputa de aproape cinci ani, cand nationalistii au intrat la guvernare in Bratislava. Acestia nu accepta multiculturalismul intr-o tara care este multiculturala. Romania a spus clar ca nu are nicio problema cu aceasta lege, si nu vor fi probleme nici cu Serbia, Ucraina sau Austria", a declarat Zoltan Becsi.

In opinia sa, rapiditatea cu care a fost adoptata aceasta lege este surprinzatoare, dar ar putea fi legata de momentul 4 iunie, cand se implinesc 90 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon.

In plus, ar putea fi vorba si de o strategie a guvernului de a se pozitiona fata de dreapta radicala, in conditiile in care Jobbik cere refacerea 'Ungariei Mari'.

"Tratatul de la Trianon ramane o imensa trauma pentru unguri, pentru ca populatii maghiare s-au regasit in minoritate in alte tari. Este in primul rand o chestiune de solidaritate cu compatriotii lor", crede Zoltan Becsi.