Organizarea alegerilor parlamentare anticipate este inevitabila, iar data scrutinului urmeaza sa fie stabilita in momentul in care partidele parlamentare vor ajunge la un consens in vederea modificarii Constitutiei. Anuntul a fost facut de premierul moldovean Vlad Filat, citat de Info-Prim Neo.

Potrivit lui Vlad Filat, Alianta pentru Integrare Europeana va pune punct polemicii „anticipate sau referendum” in viitorul cel mai apropiat: „Urmeaza sa vedem. Obiectivele tarii noastre sunt foarte clare. Situatia, la fel, e foarte clara”, a afirmat premierul de la Chisinau, adaugand ca Republica Moldova va tine cont de recomandarile Comisiei de la Venetia.

„Reforma constitutionala este un obiectiv mai larg, pe care trebuie sa il realizam in timp, dar aceasta etapa presupune modificarea art. 78. Urmeaza sa trecem de aceste perioade si, de comun acord, sa convenim asupra datei alegerilor, or eu consider ca in urma acestor alegeri noi vrem sa venim cu o societate consolidata, iar partidele politice sa polemizeze, dar sa nu bage societatea in aceasta batalie”, a adaugat Vlad Filat.

Modificarea Constitutiei Republicii Moldova vizeaza, printre altele, alegerea sefului statului direct de catre popor, si nu de Parlament, ca pana acum.