Raportul Caritas - IDOS “Romanii din Italia - ȋntre respingere si acceptare”, prezentat joi la Roma confirmӑ ceea ce estimӑrile deja prevedeau: ȋn 2010, romanii stabiliti ȋn Italia au atins, oficial, cifra de un milion. Dacӑ statistica oficialӑ ISTAT vorbea, ȋn 2009, de 953.000 de romani cu resedintӑ, Caritas i-a adӑugat ȋn studiul lansat azi si pe cei circa 55.000 de conationali care asteaptӑ definitivarea cererii de resedintӑ. Adunand cele douӑ date, obtinem cifra de 1.010.000 de ȋnscrisi la Anagrafe (Evidenta Populatiei). Numӑrul cererilor ar putea fi ȋnsӑ dublu, deci se poate ajunge la estimarea maximӑ de 1.167.000 de prezente romanesti.

"Romanii din Italia - ȋntre respingere si acceptare" este cel mai recent studiu cu privire la conationalii nostri imigrati ȋn Peninsulӑ. Cati romani trӑiesc ȋn Italia? Cu ce se ocupӑ si cat de “periculosi” sunt? Iatӑ doar cateva din ȋntrebӑrile la care ultimul raport Caritas, ȋn colaborare cu institutul de cercetare IDOS, ȋncearcӑ sӑ rӑspundӑ.

Dupӑ succesul obtinut ȋn 2008 de primul studiu statistic cu privire la romani, iatӑ o a doua analizӑ, cu date aduse la zi, despre “fenomenul romanesc” ȋn Italia. Volumul a fost lansat la sediul Academiei di Romania din capitala Italiei.

Studiul clarificӑ, pe de altӑ parte, si chestiunea legatӑ gradul de criminalitate al comunitӑtii romanesti. Desi italienii asociazӑ romanii cu un ȋnalt grad de criminalitate, statisticile prezentate ȋn studiu dezmint ȋn mod clar prejudecata. Astfel, ȋn 2008, romanii, care alcӑtuiesc 25% din totalul strӑinilor, au fost acuzati doar de 13,8% din plangerile penale depuse ȋmpotriva imigrantilor.

Marea majoritate a romanilor lucreazӑ cu acte ȋn regulӑ: cei mai multi dintre bӑrbati - ȋn constructii, iar un sfert dintre romance- ȋn domeniul asistentei domiciliare. Creste, in acelasi timp, si numӑrul patronilor proveniti de pe plaiuri mioritice, ȋntr-un ritm de 9000 de firme ȋnfiintate anual.

Romanii ajunsi ȋn Italia nu ȋntrerup legӑturile cu cei rӑmasi acasӑ. Dimpotrivӑ, ei alimenteazӑ constant economia Romaniei, prin banii trimisi, regulat, cӑtre familiile de origine. Numai ȋn 2008 “stranierii” au trimis acasӑ aproape 750 de milioane de euro.

Volumul “Romanii din Italia - ȋntre respingere si acceptare”- cuprinde si cateva sondaje realizate ȋn interiorul comunitӑtii. Conationalii nostrii, se dovedesc interesati de mediul cultural si social al tӑrii- gazdӑ, urmӑrind, spre exemplu, emisiunile informative pe canalele TV italiene si citind presa din Peninsulӑ.