Sunt aproximativ doua milioane de romani care lucreaza in Irlanda, Portugalia, Spania, Italia si Grecia. Poate nu este o coincidenta ca romanii au ajuns acolo si ca aceste tari au acum mari probleme si – conform multor comentatori – risca sa iasa din zona euro si sa adopte o noua moneda, mult mai slaba, scrie Emil Stoica pe blogul Jeopardy.

Desigur, nu este vina romanilor ca aceste tari au probleme. Mai degraba faptul ca aceste tari au crezut ca nu vor avea probleme este o consecinta a prezentei romanilor acolo.

Cum se explica faptul ca Spania are somaj de 20%, insa sunt sute de mii de romani la munca in Spania? Dar faptul ca pensionarii italieni si greci au pensii generoase din care isi permit sa angajeze romani pentru a-i ingriji?

Acum, aceste tari au aflat ca de fapt nu-si pot permite datoriile din care plateau pensii generoase si isi tineau 20% din forta de munca in somaj. Vor face reforme si ajustari ale costurilor. Iar asta se va traduce intr-o problema pentru romanii plecati la munca acolo.

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul Jeopardy.