Politica de apropiere a Romaniei fata de Republica Moldova ii pune pe ganduri pe britanici, care se tem ca acest lucru va genera un nou val de imigranti veniti din estul Europei, care ar putea ajunge in Marea Britanie si in celelalte tari membre UE, unde vor avea dreptul sa locuiasca si sa lucreze, scrie Express.co.uk.

"Zeci de mii de cetateni ai Republicii Moldova - cea mai saraca tara din Europa - vor avea in curand dreptul sa traiasca si sa munceasca in Regatul Unit si in celelalte state membre ale Uniunii Europene, ca urmare a controversatei initiative a Bucurestiului, de a le oferi acestora cetatenie romana", scriu ziaristii britanici.

Publicatia britanica aminteste ca presedintele roman Traian Basescu si-a reluat promisiunea de a le oferi cetatenie romana moldovenilor care o solicita, gratie legaturilor istorice dintre cele doua tari, in cadrul vizitei de saptamana trecuta a sefului statului roman la Chisinau.

Traian Basescu a anuntat atunci infiintarea Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, care ar urma sa accelereze procesarea celor un milion de cereri pe care autoritatile de la Bucuresti le-au primit deja pe fondul noii legi privind acordarea cetateniei, in ultimele cinci luni.

In prezent, moldovenii nu au nevoie de viza pentru a locui sau lucra in Romania, insa vor castiga dreptul de a trai si lucra si in statele membre UE, in urma primirii cetateniei romane.