Cazul adolescentei romance de numai 13 ani, aflata ȋn spital ȋn urma unei tentative de sinucidere ȋn orasul Solesino (langa Padova), a atras atentia presei si autoritatilor italiene asupra dificultatii de integrare a elevilor imigranti. Inainte de a se arunca pe fereastra, romanca s-a plans frecvent parintilor ca este persecutata de colegii ei de clasa, fiind jignita deseori cu fraze cum ar fi: “Puzzi a romena” (duhnesti ca o romanca).

Paula G. sau “Maria”, cum este numita ea de jurnalistii italieni, este acum ȋn afara oricarui pericol, dar a suferit o interventie chirurgicala la picior si trebuie sa mai stea ȋn spital pana ce medicii vor decide decursul post-operatoriu. Asociatiile de romani din Peninsula au denuntat episodul grav petrecut la Padova si cer sa fie stabilit adevarul la scoala frecventata de romanca.

Pe de alta parte, directorul scolii, Ettore Antico, a declarat pentru HotNews.ro ca a deschis o ancheta pentru a descoperi eventualii vinovati, dar crede ca “episodul este nefondat, asa cum a fost prezentat”. Primarul orasului, Walter Barin, l-a convocat pe directorul institutului scolar, pentru clarificari: “La Solesino nu au existat cazuri de rasism pana acum, ar fi primul de acest gen si este de condamnat”.

“Am vizitat-o la spital azi dupa-amiaza (ieri, 28 ian, n.red), ȋmpreuna cu parintii ei. Operatia a decurs bine, se va ȋnsanatosi, cel putin din punct de vedere fizic. Dar, din pacate, suferinta ei este una psihologica, mai greu de vindecat”, a declarat pentru HotNews.ro Adrian Teodorescu, presedintele asociatiei Alleanza Romena (Alianta Romana). Teodorescu este cel care a facut cunoscut ȋn Peninsula cazul romancei, atragand atentia, mai ȋntai presei locale, apoi autoritatilor, asupra gesturilor rasiste care, ȋn opinia lui, au ȋmpins-o pe Paula sa comita gestul disperat.

Tatal Paulei, un sofer care traieste de mai multi ani ȋn Peninsula, ȋsi aminteste cum a ȋnceput suferinta fetei sale: “Nu am avut pana acum probleme de rasism. Dar, de cand am cumparat casa la Solesino si fata a schimbat scoala, a ȋnceput si suferinta. O suferinta pe care a tinut-o mult ȋnauntrul ei. Noua, parintilor, ne-a spus ca este izolata de colegi, fiind adesea tinta rautatilor pentru ca nu are ȋmbracaminte de marca sau ultimul model de celular. In plus, i s-a spus ca duhneste a romanca”.

In ianuarie, situatia a devenit din ce ȋn ce mai grava: Paula refuza sa mai mearga la scoala, din cauza colegilor ei. Miercuri, 20 ianuarie, ȋn timp ce mama ei o astepta sa o conduca la scoala, Paula s-a aruncat de la fereastra casei. Din fericire, fata s-a ales doar cu fractura piciorului, dar deznodamantul ar fi putut fi mult mai tragic. In presa din peninsula au fost citate persoane care “murmura ca fetita ar fi putin dezechilibrata”.

Fapt dezmintit cu tarie de Adrian Teodorescu: “Fata avea rezultate foarte bune la ȋnvatatura, la scoala pe care o frecventa ȋnainte, era printre primii ȋn clasa. Odata cu ȋnscrierea la Institutul Solesino a fost repartizata ȋn clasa a saptea A, ceea ce corespunde celei mai bune clase. Era si singura straina printre colegii ei. E o fire mai retrasa, mai timida, si a fost foarte influentata de rautatile colegilor.”

Fiind presedintele unei asociatii de romani cunoscute ȋn zona, Adrian Teodorescu a fost contactat la cateva zile dupa tentativa de suicid de tatal Paulei. “M-a sunat duminica si am hotarat ȋmpreuna sa facem public cazul, pentru a se stabili cine este vinovat. Am prezentat situatia si la consulatul roman de la Trieste, iar consulul a cerut si el explicatii, printr-o scrisoare adresata scolii. Impreuna cu tatal fetei am trimis si o sesizare la directia scolii, solicitand o ȋntalnire, care a fost fixata pentru ziua de sambata (maine, 30 ianuarie, n.red.)

Contactat de HotNews.ro, directorul Institului scolar din Solesino, Ettore Antico, ne-a declarat: “Nu eram la curent cu situatia descrisa. La aflarea vestii despre gestul tinerei, am ramas uimiti si intristati.” Antico ne-a confirmat faptul ca a demarat o ancheta interna pentru a stabili eventualele responsabilitati: “Da, am numit o comisie din care fac parte profesori din scoala. Am vorbit cu profesorii care predau la clasa respectiva, dar nu pot da amanunte ulterioare.” Directorul scolii a negat existenta unor episoade similare la institutia pe care o conduce: “Avem 620 de elevi, dintre care circa 40 de straini: pana acum nu am avut probleme de rasism”.

In legatura cu comisia numita pentru a ancheta cazul, Adrian Teodorescu si-a exprimat multe dubii: “Din comisie ar face parte vice-directorul scolii si doi profesori. Asteptam rezultatele, dar nu am ȋncredere ȋntr-o comisie numita din interiorul institutiei, care nicidecum nu poate fi obiectiva. Vom solicita numirea unei comisii externe, care sa fie compusa din cel putin un psiholog si un asistent social, care sa discute cu tanara romanca. Avem si disponibilitate din partea unui avocat din Padova, ȋmpreuna cu care vom decide daca este sau nu cazul sa ȋnaintam un denunt pentru discriminarea rasiala”.

Nu este pentru prima oara cand elevii romani sunt tinta atacurilor rasiste din partea colegilor lor. HotNews.ro a prezentat, ȋnca din 2008, mai multe cazuri asemanatoare.

La sfarsitul anului 2009, Mariastella Gelmini, ministrul Educatiei din Italia, a propus o lege prin care sa fie limitat numarul elevilor straini ȋn clasele din Peninsula, la un maxim de 30%.